V poslední době roste veřejná diskuze týkající se přídatných látek neboli éček. Zajímá nás stále více, proč určití výrobci tyto látky používají více, než je tomu v zahraničí. S rostoucími cenami potravin se hlasitě ozývají výrobci, kteří tvrdí, že bez použití těchto látek by byly jejich produkty ještě dražší, a tudíž neprodejné. Výsledky průzkumu trhu, který zveřejnila agentura SANEP, ale prokázaly, že 70 % lidí ve věku od 18 do 69 let při nákupu studuje složení potravin a preferuje potraviny bez přídatných látek. Zároveň tato skupina uvádí, že se v E kódech ztrácí a nerozumí jim.

Je třeba se éček bát? Odpověď není jednoznačná. Ne všechna éčka by nás měla znepokojovat. Všechny potraviny, které se u nás prodávají, obsahují povolené látky pro Českou republiku (respektive Evropskou unii, konkrétně dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb.).

Některá éčka se pak považují za zcela bezpečná – např. E322 Lecitin je zdraví prospěšná látka, která snižuje hladinu špatného cholesterolu a posiluje paměť. Jiná éčka  př vitamíny – např. E300 Kyselina askorbová neboli vitamin C. Nezapomeňme dodat, že se některá éčka vyskytují v potravinách dokonce v přirozené formě (nepřidávají se technologicky) - např. E330 Kyselina citronová je v citrusových plodech.

Bohužel je i řada éček spojována s různými nežádoucími účinky, které se týkají přecitlivělosti na přídatné látky – mezi typické projevy patří různé alergie, astmatické záchvaty, průjmy, bušení srdce, nevolnost atd. Určitá éčka jsou také spojována se vznikem nádorů a nepříznivým vlivem na reprodukci a vývoj plodu (odhad odborníků je u 5-10 % populace). Jelikož nelze provádět dokonalé testování dopadu éček na zdraví člověka, setkáváme se opakovaně s tím, že jsou některá éčka postupně legislativou zakazována, například proto, že mají karcinogenní účinky. Jsme i svědky toho, že jsou u nás povoleny látky, které byly před vstupem do Evropské unie zakázány.

 

Minulý rok bylo veřejnosti představeno logo CEFF (Certified E Friendly Food), které se postupně objevuje v obchodech na kvalitních potravinách. Výrobky označené tímto logem nesmí obsahovat konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty. Tyto kategorie éček jsou spotřebiteli nejvíce sledované a jsou považované za nežádoucí.

 

Smiřme se tedy s tím, že legislativa neřeší dopady nebo vlastnosti dané látky, ale pouze to, zda je povolená, či nikoli, popřípadě v jakém maximálním množství. Navíc se spoléháme na výsledky testů, které se z etického hlediska dělají na zvířatech, neřeší dlouhodobou spotřebu éček a jejich kombinace.

Je tedy naší volbou, zda je budeme konzumovat a v jaké míře. Dopady ukáže čas, starší generace totiž éčka v takové míře, jako je jedí současné děti a mladí lidé, zdaleka nekonzumovala.

Logo CEFF na potravině znamená, že neobsahuje kontroverzní éčka, tedy konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.

  • Éčka, která spadají do těchto kategorií, jsou veřejností i mnoha odborníky a lékaři považována za sporná, některými dokonce za zdraví škodlivá a pro určité jedince, jako jsou malé děti, alergici či lidé s oslabenou imunitou, za zcela nevhodná.
  • Logo CEFF je poskytováno pouze výrobkům splňujícím kritéria projektu. Výrobce smluvně potvrdí složení výrobku a dá souhlas s testováním potraviny Státním zdravotním ústavem.
  • Projekt CEFF je zcela nezávislý, nestojí za ním žádní výrobci, kteří by chtěli protěžovat svoje výrobky či chránit své zájmy.
  • Cílem projektu CEFF je zdůrazňovat a podpořit význam zdravého životního stylu bez chemie v jídle a ulehčit spotřebiteli jeho orientaci při nákupu. Logo CEFF ho ujistí o složení potravin, které preferuje.
     

Více na www.ceff.info



Autor: CEFF | Fotografie: www.isifa.com