Klasická bílá fritéza s nádobou s nepřilnavou povrchovou úpravou, manuálním nastavením teploty a pojistkou proti přehřátí. Koš i vyjímatelnou nádržku lze mít v myčce. Klikněte pro větší obrázek!Smažená jídla nám chutnají!

Fritovací hrnec nevpustí do své domácnosti hlavně ti, kdo nemají rádi smažená jídla, nebo je z nějakého důvodů jíst nesmějí. Pokud ale smažené můžete, pak je „friťák“ ideální pomocník. A nenechte se mýlit velkým množstvím oleje, v kterém se jídlo smaží. Pokud budete postupovat správně, bude jídlo méně nasáklé tukem než při klasickém smažení na pánvi. Výhodou fritování je také to, že se potraviny smaží rovnoměrně po všech stranách, můžete přesně regulovat teplotu a že nedochází k přehřívání a přepalování tuku.

Z čeho je fritovací hrnec:

  • nádoba - většinou je vyrobená z hliníku s teflonovou povrchovou úpravou. Ve spodní části je zabudováno elektrické topení, termostat umožňující nastavení teploty a kontrolní světlo signalizující zapnutí a požadovanou teplotu spotřebiče
  • víko - má zabudovaný pachový filtr, který může být kovový žaluziový nebo dvoudílný z porézního vlákna. Žaluziový se po použití jednoduše vyjme, umyje a vrátí zpět. Filtr z vláken se dá pouze vyměnit za nový
  • koš - do něj se vkládají potraviny před smažením. Po zahřátí tuku na požadovanou teplotu se koš do něj ponoří a po smažení vyjme a nechá se i s hotovým jídlem okapat

Fritovací hrnec s automatickou filtrací oleje, vyjímatelnou nádržkou s nepřilnavým povrchem, odnímatelným víkem a velkým průzorem, má naplnění na 0,5 l oleje nebo 2,2 litrů oleje. Určitě je variabilním a praktickým pomocníkem…Klikněte pro větší obrázek!Zásady správného fritování

Přesný postup smažení je popsán v každém návodu spotřebiče a musí se dodržovat, aby vaše kouzlení s hrncem bylo opravdu efektivní a zdravé.

  1. Před použitím vytřete „friťák“ vlhkým a pak suchým hadříkem.
  2. Naplňte jej kvalitním fritovacím olejem vždy mezi značku min. a max.
  3. Nastavte termostat na požadovanou teplotu vhodnou pro surovinu.
  4. Uzavřete nádobu a zapněte přívodní šňůru do elektrické zásuvky. Rozsvítí se kontrolní světlo termostatu a jeho zhasnutí vám signalizuje, že je olej správně zahřátý.
  5. Následně do nádoby vložte koš s potravinou, nechte jej v horní - neponořené poloze. Víko zavřete a až pak ponořte (je-li kontrolka již zhasnutá) do oleje. Zavřením víka před ponořením suroviny ke smažení zabráníte „poprskání“ okolí i sebe horkým olejem.
  6. Během smažení můžete kontrolovat nadzvednutím koše prosmažení potraviny.
  7. Po ukončení smažení zvedněte koš s usmaženou potravinou do horní polohy a nechejte okapat.
  8. V případě, že chcete ve smažení pokračovat s novou dávkou suroviny, osmažený pokrm vyjměte a uložte na mísu či talíř. Teprve pak do koše vložte novou surovinu a vždy ponořte až po zhasnutí kontrolního světla. Jinak není olej správně nahřát a nasákne zbytečně do potraviny.
  9. Po úplném ukončení smažení odpojte kabel ze zásuvky a s veškerým úklidem kolem hrnce počkejte až tuk vychladne, abyste se nepopálili.

Tak tahle fritéza z ušlechtilé oceli o objemu 2,5 litru je svým tvarem a provedením velmi IN. Má vyjímatelnou nádržku na olej, regulátor teploty s ochranou proti přehřátí a chladné zóny. Klikněte pro větší obrázek!Pár dobrých tipů navíc:

  1. Obalujte potraviny v trojobalu až těsně před smažením, aby nenavlhnul.
  2. Hluboce zmrazené potraviny nechte rozmrazit, jinak se vám při fritování nepromaží a jejich střed zůstane syrový.
  3. Pachuť po rybách odstraníte, když usmažíte v rozehřátém oleji na cca 160°C dva krajíčky chleba po dobu cca 4 minut.
  4. Doby smažení uvedené v návodu a předpisu jsou pouze orientační. Vždy záleží na kvalitě a teplotě suroviny, ale také na velikosti porce.
  5. Tuk či olej používejte jen určený ke fritování a vyměňujte jej tehdy, když je tuk hodně tmavý nebo se při zahřívání z něj hodně kouří, nebo má-li palčivou a štiplavou chuť.
  6. Pokud zjistíte, že je olej či tuk znečištěn napadanými a přepálenými drobky a kousky, přeceďte jej vlažný přes husté sítko.
  7. Smažíte-li jídlo v málo předehřátém tuku, nasaje se dovnitř a jídlo je těžko stravitelné. Když je příliš horký, jídlo se neprosmaží, přepálí se a zhořkne.
  8. Vnější a vnitřní prostor nádoby po vyprázdnění čistěte jen vlhkým hadříkem se saponátem a pak vytřete do sucha.
  9. Fritovací hrnec nikdy neponořujte do vody.
  10. Veškeré opravy přenechejte odborníkům.

Text: Pavla Zigová

Zdroj: www.neckermann.cz

Foto: www.neckermann.cz; www.profimedia.cz