Hurá na jahody a jablka


Jahody vypadají jako ovoce, jež se zpracovává poměrně jednoduše, ale když jich máme odstopkovat několik kilo na marmeládu, začne se nám to zajídat. Na odstraňování stopek si můžete pořídit buď jednoduchou „pinzetku“, kterou vnoříte do dužiny, zatočíte a stopku vytáhnete. Druhý typ modelu funguje na stejném principu, ale s malým pístem, jímž se čelisti pinzetky oddálí a při puštění zase spojí.

Na jablka je pro vás připravena nestárnoucí klasika odstraňovačů jádřinců – zubatá trubička, která ze středu plodu vysekne váleček dužiny i s nežádoucími jádry a „bubákem“. Do stejné kategorie patří kolečka na vykrajování jablečných měsíčků. Princip je již dlouho stejný, jen materiály jsou čím dál tím lepší.


Na melouny a exotické ovoce

Zejména melouny vodní i všechny další druhy jsou velmi oblíbeným letním ovocem. Ty prvně jmenované nám dokáží udělat v kuchyni pěkný svinčík, protože obsahují vysoké procento vody. Různé vykrajovačky nám usnadní práci zejména při oddělování dužniny od slupky. Pokud máte rádi ananas, tak můžete svou kuchyňskou výbavu obohatit o nástroj, který vám bude z tohoto ovoce rovnou připravovat pěkná kolečka.


Čistíme zeleninu

Škrabky na zeleninu a na ovoce se každý rok předhánějí v tom, jak ergonomická budou jejich držadla. Vyberte si a vyzkoušejte, co vám nejlépe padne do ruky. Můžete přidat ještě kartáček, který je vhodný zejména na kořenovou zeleninu nebo brambory.


Už žádné slzy nad cibulí nebo česnekem

Kráječe cibule, které fungují tak, že v plastovém zvonu otáčejí čepele, které krájejí cibuli na kousky. Ostří se po každém stlačení o kousek pootočí. Čím vícekrát se píst stlačí, tím jemněji bude cibule nasekaná. A ve vaší výbavě by neměl chybět ani sekáček na česnek. Pracuje podobně jako sekáč na cibuli – čepele sekají stroužky na kousky podle toho, kolikrát se dostanou do styku s česnekem nebo jinou zeleninou, například šalotkou.

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com., archiv autorky