Maltskou republiku tvoří mimo hlavní ostrov Maltu ještě dva menší, a sice Gozo a Comino. Především hlavní ostrov býval od nepaměti předmětem strategického zájmu v celém Středomoří. Na velmi malém prostoru se tady prolínají jednotlivé kultury. V neolitu zde byly vybudovány chrámy, o jejichž stavitelích nic nevíme, Féničané tady zanechali rybářské loďky typických tvarů, ozdobené navíc Usírovým okem, jež chrání před nebezpečím, a stopy Arabů jsou patrné v maltském jazyce. To je jen několik málo historických zajímavostí, na nichž spočívají základy zdejší gastronomie.

Olivové lisovny

Říjen je ideální měsíc na návštěvu Malty, pokud nemáte ambice opálit se do hněda. V tuto dobu se zde sklízejí olivy a lisuje se olej. Malta je malá a nejsou na ní žádné nekonečné olivové háje, a tím pádem ani žádné obrovské výrobny. To je dobrá zpráva pro všechny, kdo by chtěli ochutnat čerstvý olivový olej, obrazně řečeno přímo z lisu. Na Maltě fungují malé olivové farmy s lisovnami, kde se dá čerstvý olej koupit. Můžete si je představit podobně jako naše venkovské moštárny. Lis na olivy je investice, která se vyplatí až od jisté velikosti hospodářství. Ostatní, jimž se prostě nechce stroj kupovat, dávají své výpěstky lisovat.

Čerstvý, pouze jednou usazený olivový olej je zakalený a zanechává v chuťových pohárcích i lehce hořkou stopu a v nose specifickou vůni. Do Vánoc mívají farmáři svoje zásoby vyprodané. Lžíce takového olivového oleje po ránu je nad všechny vitaminové kapsle.

Sýr z ostrova Gozo

Malý ostrov Gozo, který má na rozdíl od rušné Malty rustikálnější charakter, je proslulý sýrem. Říká se mu gbejniet a dělá se z kozího nebo ovčího mléka. Mléko se sráží a pak se nechává vykapat v malých košíčcích. Druhý den se syrečky obrací, aby vykapaly i z druhé strany, a můžou se jíst. Tyto čerstvé sýry se nedají přirovnat k ničemu, co by u nás bylo běžně dostupné. Mají jemnou chuť s typickým ovčím nebo kozím přídechem a jejich struktura připomíná něco mezi zakysanou smetanou a mozzarellou. Sýry se také různě koření, nejčastěji pepřem a paprikou, a nechávají se zrát prakticky do úplného seschnutí. Stávají se průběžně pikantnější, ale dají se konzumovat v každé fázi.

Ještě další specialitky

Mezi často uváděnou maltskou specialitou je králík na bobkovém listu a na víně nebo zapečený do koláče. Pokud ho budete chtít ochutnat, hledejte na jídelních lístcích slovo „fenek“. Podává se tady vynikající pasta z drcených fazolí s bylinkami zvaná bigilla a spousty dalších dobrot.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Visit Malta, Thinkstock.com, archiv autorky