České restaurace a především čeští konzumenti již dávno nepovažují za gastronomický Olymp „guláš se šesti a hodně vomáčky“. Ve všech směrech jsme více otevřeni světu a s jídlem to není jinak. Dokonce se začínáme chlubit tím, že již od roku 1981 je držitelem Michelinské hvězdy kuchař českého původu. České je ale pouze místo jeho narození, což je Zlín, protože Pavel Pospíšil vařil a vaří především v Německu a je gastronomickým konzultantem na Slovensku. Jeho kuchyně vyniká především skvělými jídly za přiměřenou cenu. Je po česku mazaná.

 

Jak na to v Česku

Když hledáme v Česku dobrou hospodu, začneme nejspíš brouzdat internetem. Michelinské hospody a restauranty zatím nemáme, ale vyhledávání máme již snazší. Internetovým bratříčkem portálu propagujícího českou turistiku kudyznudy.cz je portál o dobrém jídle, respektive o dobrých restauracích. Portál se jmenuje trochu snobsky CzechSpecials.cz. Anglický název je asi jeho jediná vada, jinak je všechno ostatní v nejlepším pořádku.

 

Jedno logo ve čtyřech variantách

Portál CzechSpecials.cz je přehledný. Vyhledávat můžete podle regionů nebo přímo podle jednotlivých jídel. Zadáte si třeba borůvkový koláč a seznam odhalí, v kterých restauracích se podává. Logo, kterým jsou restaurace označeny, má několik různých variant. Modré signalizuje národní specialitu, zelené je určeno pro regionální dobroty, v podnicích s blankytně modrým logem se vaří „light“  a konečně červené je znamením, že v podniku jsou vítány rodiny s dětmi.

 

O jednom ze nejúspěšnějších světových restauratérů čtěte v článku Světový design VII.: Terence Conran

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Limet media