Sardinie se pře o první místo ve velikosti mezi středomořskými ostrovy se Sicílií. Konec konců je to jedno, protože jako další ostrovy v tomto prostoru, je i Sardinie krásným průřezem historie. Od Féničanů přes řecké a římské osadníky, Vandaly, Španěly, Araby a další se tady zkrátka vystřídalo množství evropských kultur. Po všech výše jmenovaných obyvatelích tu najdete množství památek. Nadcházející podzim je dobrým obdobím také pro vycházky mezi vykopávkami s různými gastronomickými zastaveními.

Národní park v moři

Většina dlouhého pobřeží kolem celého ostrova je vhodná ke koupání. Voda je nádherně modrá a pláže jsou většinou písečné. Za zmínku stojí Národní park Maddalena. Jméno dostal podle největšího ze sedmi velkých ostrovů, kterým se také říká sedm sester. Součástí souostroví je také množství malých bezejmenných ostrůvků. Zajímavostí národního parku je fakt, že ostrovy jsou velmi blízko sebe a zároveň je moře mezi nimi velice hluboké. Na podzim, kdy je zde méně návštěvníků, je tu opravdu překrásně. Na dohled odsud je Korsika a její město Bonifacio.

Sušené jikry v přírodním obalu

Bottarga je místní název pro sušené jikry, které se dělají i v jiných jižních zemích. Na sousední Korsice mají poutargue nebo také boutargue a se stejnou potravinu s podobným názvem se setkáte i ve Španělsku, Řecku nebo severní Africe.

Bottarga se dělá tak, že se samičky cípala hlavatého vyvrhnou ve chvíli, kdy mají plné břicho jiker. Váčky s jikrami se nasolí a suší za současného lisování. Když je hotovo, obalí se všechno voskem, aby se proces zastavil a jikry zůstaly v žádoucím vláčném stavu. Bottarga se pak krájí na velmi tenké plátky a dává se na chleba nebo se přidává na těstoviny. Má velmi intenzivní chuť a vůni po rybách a stačí jí opravdu málo. Nedá se ovšem přirovnat k ničemu, co bychom znali od nás.

Mléčné sele podle pastevců

Jednou z dalších místních specialit je mléčné selátko. Tradiční úprava je v troubě na bobkovém listu a myrtě. Původně se totiž jednalo o kořist, kterou pastevci někomu ukradli. Když bylo prasátko malé, mohli je péci v díře ve skále nebo přímo v  peci, kterou si zbudovali v horách. Trochu větší kusy se dělí na polovinu a ta se napichuje na rožeň. Původně si je bačové pekli na myrtovém dřevě, čímž se maso provonělo zcela neodolatelně.

Dalším vynikajícím původním produktem Sardinie je ovčí sýr Pecorino. Dopřejte si nějaké „starší ročníky“, protože čím je sýr starší, tím výraznější má chuť. Všechny potraviny na Sardinii mají daleko intenzivnější vůně, protože je v nich odraženo slunce, které si tady ještě svítí daleko silněji než u nás.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: thinkstock.com