Mísu na ovoce můžeme chápat jako ryze praktickou věc, jejíž pomocí všem členům domácnosti představíme výsledky zahrádkářského snažení, nebo připomeneme potřebu konzumace vitaminů. Protože podle přísloví „Co oči nevidí, to srdce nebolí“ si na ovoce uložené v chladničce potomci vzpomenou jen zřídka v porovnání s tím, když ho mají při vstupu do kuchyně rovnou na očích.

Některé druhy ovoce naopak potřebují skladovat při pokojové teplotě. Buď proto, že musí takzvaně dojít, nebo mu častější střídání teplot nedělá dobře a ubírá na chuti. Z tohoto hlediska se na vyskládání ovoce mimo chladicí zařízení dá použít jakákoli nádoba. Není to ale škoda?

 

Šperk pro kuchyň

Kuchyňská linka se dá zabydlet množstvím více či méně ozdobných lahviček, plechovek a krabiček s užitečným obsahem. Komu ovšem vadí tyto drobotiny, na nichž se velmi dobře usazuje mastný prach, může je v klidu schovat do zásuvky. Spolehlivě je nahradí krásná mísa s ovocem. A v čem se tedy liší mísa na ovoce od té na salát či míchání těsta? Především musí být natolik esteticky zajímavá, aby mohla fungovat stejně dobře prázdná i naplněná ovocem. Velmi často má po celé ploše otvory, aby se ovoce uvnitř dotýkalo jen malého množství materiálu, a nedocházelo tak k zapařování skrytých částí plodů. S tím souvisí především šíření plísní a rychlejší kažení. Ze stejného důvodu bývají mísy na ovoce často vyrobeny z kovu.

Mísa pochopitelně musí stylově zapadat do celkového pojetí místnosti. Obzvláště dobrou službu mísa s ovocem udělá v moderní jednoduché kuchyni, které mnoho drobných předmětů vizuálně škodí nejvíce. Mísa místnosti může přinést barevný akcent nebo ji osvěžit dekorativním motivem. To, že mísa na ovoce je víc než běžná nádoba, dokazuje fakt, že si na ně výrobci najímají známé designéry. Mísa jedné z nejznámějších světových architektek, britské tvůrkyně íránského původu Zahy Hadid, působí na stole spíš jako malá socha.
 



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: www.isifa.com, Alessi, Ikea, Naoko