Alsasko je francouzský region, který leží na severovýchodě země při hranicích s Německem a Švýcarskem. Jeho hlavním městem je Štrasburk. Alsasko se proslavilo se pěstováním vína a kulinárními specialitami, které jsou ovlivněné německou kuchyní. Ale tím se budeme zabývat až jindy.

 

Jak chutná Tarte flambée

Pro tentokrát nás bude zajímat alsaský koláč Tarte flambée, který se dá připravovat ve sladké i slané verzi. Základem je velmi tenké chlebové těsto, které může mít kulatý nebo hranatý tvar. Na něj se nanese silnější vrstva creme fraîche. Creme fraîche patří mezi suroviny, s nimiž často pracuje francouzská kuchyně, ale u nás není úplně jednoduché je sehnat. Jednoduše řečeno se jedná o vysokoprocentní smetanu, která je zlehka zakysaná. Tučnost creme fraîche se na rozdíl od naší zakysané smetany pohybuje okolo 30%, proto se během tepelné úpravy nesráží. Originální creme fraîche se dá koupit v obchodech s kulinářskými specialitami. Komu se zdá v obchodě příliš drahý, může vyzkoušet jeden z mnoha receptů na domácí přípravu, které kolují po internetu. Budete určitě úspěšnější, než pokud se budete snažit creme fraîche nahradit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

 

Podle návodu nebo fantazie

Když je chlebové těsto potřeno creme fraîche, mohou se přidávat další ingredience. Jednat se může o sezónní zeleninu, suroviny zbylé v chladničce, nebo výplod kuchařovy fantazie. Slaná verze mívá často vrstvu cibule a špeku, kterou lze doplnit aromatickým sýrem, nebo špenátem, či houbami. K zapíjení se hodí lehké bílé víno jako Pinot Blanc nebo alsaský Riesling. Sladká verze s jablky a skořicí, či borůvkami, výborně funguje jako rychlý, lehký a ne příliš sladký dezert. Francouzský kuchař Patrick Olivier z pražské Brasserie La Gare říká, že tarte flambée, nazývaný v částech regionu také flammekueche, vznikl jako užitková záležitost. Protože tarte flambée stráví v peci jen 8 – 10 minut, používal se pro zjištění správné teploty pece pro pečení chleba a také na využití času, kdy se pec zahřívá a nemá ještě optimální teplotu. Z toho vyplývá, že tarte flambée původně představoval spíše jednoduché, „chudé“ jídlo. Proto je dobré vrstvení ingrediencí nepřehnat, aby se neztratila původní specifická chuť chlebového těsta a nakyslé smetany.

 

Recept: Tarte Flambée podle Brasserie La Gare

Připravte si: Chlebové těsto 450g, Slanina 200g, Creme fraîche 20cl, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: Brasserie La Gare