Příprava a pití čaje s sebou nese víc než jen zalití sáčku vařicí vodou. Odlišně se vaří čaj v Asii, v Africe a Jižní Americe. Pokaždé bude jinak chutnat, bude se pít z jiné nádoby a podává se za jiných okolností. O tomto tématu už byly popsány stohy knih a stojí za to se mu věnovat podrobně. Kdo nepatří mezi čajové znalce a nemíní se čajem důkladněji zabývat, bude nejčastěji řešit otázku jaký čaj do jaké nádoby nalít. Klasická porcelánová konvice se nejpohodlněji používá s čajovými pytlíky. U sypaného čaje je třeba myslet na sítko, které půjde po určené době louhování snadno vyjmout. Porcelánová konvice může být zase doplněná podstavcem na čajovou svíčku, která udržuje teplotu nápoje. Nepřeberné množství porcelánových šálků skýtají možnost ozdobit jimi interiér nebo jen dekorovat podle ročního období.

Pro jednodušší manipulaci se sypaným čajem je možné zvolit i jiný typ konvice, u které se s vyndaváním čaje počítá. Třeba takzvaný „Tea Maker“ od dánské značky Eva Solo vypadá jako velká skleněná baňka v neoprenovém kabátku, která má v hrdle speciální filtrační systém. Ten umožňuje čajové lístky při nalévání jen slít nebo podle druhu čaje zabrání dalšímu louhování.

 

Co do čeho?

Druh čaje je vůbec důležitý pro výběr nádoby. Některé vzácnější druhy čajů, jako je jasmínový nebo bílý, potřebují dost místa, aby se jednotlivé lístky mohly ve vodě rozvinout. Pokud budou stěsnané v malém sítku, nebudou mít dostatek příležitosti vydat všechny své přednosti. V poslední době se častěji vyskytují i kvetoucí čaje. Jde o uměle svázané lístky čaje a různých bylin tak, že v suchém stavu tvoří kuličku, která se po zalití začne rozevírat do tvaru připomínající květ. Protože čaj mimo chutě charakterizuje právě vizuální změna, je nutné ho připravovat ve skleněné konvici třeba od značky Simax nebo ve dvojstěnných šálcích Bodum, které i po nalití vřící vody zůstávají zvenku na pokojové teplotě, aby se daly uchopit. Některé exotičtější sypané čaje je možné použít v malém množství několikrát za sebou, takže nemá smysl okamžitě utíkat před jejich vyšší cenou. Přesnou informaci, jaké množství se dává a kolikrát lze čaj zalít, by měl k čaji přiložit prodejce. Že je čaj opravdu velké a fascinující téma, dokazuje pestrost literatury. V knihkupectví lze najít jak knihy o původu, druzích, přípravě čaje a jeho vlivu na zdraví, tak o věcech, které s čajem souvisí úplně jinak – třeba skládání čajových sáčků.
 



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: Naoko, AdHoc, Eva Solo, Grada, Oxalis, Potten & Pannen – Staněk, Villeroy Boch