Léčivé účinky rakytníku

Rakytník řešetlákový je dvoudomý trnitý keř dorůstající do výšky tří až deseti metrů. K léčebným účelům se používají oranžové kulovité plody, listy a siličné oleje. Plody obsahují velké množství vitaminu C, A, E, F, D, K, skupiny B a rutin, tedy vitamin P. Například jeden kilogram plodů pokrývá téměř půlroční spotřebu vitaminů C a A. Rakytník dále obsahuje hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Tyto cenné látky se vyskytují i v ostatních částech rostliny, ale v nižší koncentraci.

Rakytník – metla na viry a bakterie

Bobule tohoto keře mají silný baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, dyzentérie a salmonelózy.

Rakytník zlepšuje náladu a vitalitu

V rakytníku je také obsažen alkaloid hippophein, z něhož vzniká serotonin, který má karcinostatický (protinádorový) a antidepresivní účinek, u rostlin byl nalezen vůbec poprvé.

Rakytník stimuluje zažívání

Šťáva z bobulí rakytníku pomáhá udržovat v rovnováze zažívání, zlepšuje vylučování trávicích enzymů a žluči.

Rakytníková šťáva na překyselený žaludek

I když je rakytník kyselý, v organismu působí zásaditě. Při překyseleném žaludku užíváme 3x denně 1 čajovou lžičku rakytníkové šťávy.

Rakytník snižuje negativní působení antibiotik

Při užívání antibiotik dochází k narušení žaludeční flóry, a proto je dobré tělu dodávat probiotické bakterie. Chceme-li posílit jejich účinek, pak při užívání těchto léků užívejme rovněž rakytník. Nejlépe půl čajové lžičky šťávy půl hodiny před podáváním léků.

Léčivé jsou i jeho listy

Čaje připravené z listů rakytníku zlepšují krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi a celkově tak přispívají k prevenci onemocnění krevních cév. Můžeme je s úspěchem používat i při léčbě artritidy či kožních onemocnění.

Čaj z listů rakytníku

Potřebujeme: 2 lžičky listů, 2 dl vroucí vody
Postup: Listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po douškách. Pitná kúra by měla trvat 8 týdnů.

Rakytníkové recepty

Čajík rakytníková víla

Potřebujeme: 2 lžičky rakytníkových bobulek, 3 dl vroucí vody, 1 lžičku medu
Postup: Bobulky zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté bobulky vymačkáme, čaj přecedíme, osladíme medem a můžeme popíjet.

Sirup s rakytníkem

V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu z dvou a čtvrt kilogramu plodů rakytníku. Zahřejeme ji na 70 stupňů Celsia a zvolna do ní přisypáváme půl kilogramu ovocného cukru. Pořádně promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak sirup nalijeme do vyvařených lahví a dobře zazátkujeme. Sirup lze také připravit studenou cestou, a to tak, že 1 kilogram šťávy mícháme (za studena) s1,5 kg hroznového cukru do rozpuštění a pak uschováváme v chladničce.

Rakytníková drť

Rakytníkové plody pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Co druhý den užíváme1 čajovou lžičku. Dětem do 5 let dáváme na špičku kulatého nože 1x denně.


Jestliže chceme shrnout blahodárné účinky tohoto keře do jedné věty, tak můžeme říct, že rakytník je vitamínovou bombou a skutečným elixírem života.



Autor: Simona Procházková DiS. | Fotografie: archiv