Zatímco u nás bylo vedení rodinných podniků v nedávné minulosti na několik desítek let přerušeno, někteří se nyní pracně snaží na dřívější tradici navázat, nebo dokonce zakládají nové rodinné podniky. V zahraničí měli šanci předávat si zkušenosti o materiálech, technologiích, výrobě a obchodu z rodičů na děti. Jejich podniky díky tomu stále prosperují a síla tradice úspěšně odolává mase levnějšího zboží z východní Asie. Řekli jsme si, že taková snaha si zaslouží uznání, a proto se budeme čas od času věnovat menším značkám, které boj o kvalitu ještě nevzdali. Tentokrát se podíváme do Francie, odkud pochází značky Mauviel 1830 a Emile Henry.

 

Normandská měď

Starší z nich založil roku 1830 Ernest Mauviel v Normandii ve městě Villedieu-les-Poeles, které je známé zpracováním mědi, která se v okolí hojně nachází. Navíc si Normandie zakládá na dobré kuchyni a vztahu k jídlu, takže od toho byl jen krůček ke vzniku manufaktury na měděné hrnce. Firma se postupem času rozrůstala, začátkem dvacátého století začala své zboží vyvážet do Evropy a následně i do Spojených států. Nebylo tedy překvapením, když Mauviel roku 1911 požádala firma White Star Line, aby vyrobila speciální sadu nádobí pro jejich nejnovější a nejskvostnější loď – Titanic. Stejně jako tomu bylo u spousty jiných firem, největší technologický posun Mauviel 1830 zaznamenal kolem přelomu tisíciletí. Ačkoli část výroby stále zajišťuje ruční zpracování, měděné nádobí získalo nepřilnavou nerezovou vnitřní vrstvu. Speciální technologie také napomohla tomu, že se nová kovová madla hrnců a pánví při vaření nezahřívají. V neposlední řadě nabídku značky doplnilo prvotřídní nerezové nádobí, které při výrobě využívá znalostí práce s měděnými hrnci, ale při vaření na indukci již nepotřebuje vodicí podložku.

 

Burgundská keramika

Část Francie zvaná Burgundy je také slavná svou kuchyní, především vínem. A právě zde, v městečku Marcigny, otevřel v roce 1850 Jacques Henry malou dílnu s ručními kruhy a dvěma pecemi vytápěnými dřevem na výrobu keramických hrnců, talířů a džbánů. Logický důvod opět tkvěl v okolních nalezištích vhodné hlíny. Jeho syn Paul ovšem pochopil, že pokud má obchod prospívat, je třeba rozšířit výrobu a jít zákazníkům naproti. Pořídil proto modernější pece na uhlí, zaměstnal čtyřicet lidí a začal prodávat své zboží v Paříži. Firma se dál předávala z otce na syna a rozrůstal se počet pracovníků i odběratelů. Uhlí na pohánění keramických pecí nejdřív nahradila elektřina, pak olej a nakonec plyn. Nástup nového tisíciletí opět přinesl nejvíc technologických novinek. Technologie Ceradon činí glazovanou keramiku pro kulinární využití odolnější vůči nárazům a poškrábání. Nádobí je také odolné proti teplotním šokům, jako při přendání z mrazáku do trouby. V roce 2005 přišla firma s kolekcí hrnců a pekáčů Flame, která je určena pro použití přímo na elektrickém i plynovém sporáku.

 

Recepty podle paní Valérie Le Guern-Gilbert, dědičky značky Mauviel 1830:

 

Recept: Houbové risotto

Připravte si: 350 g rýže arborio, 1 l drůbežího vývaru,1cibule nakrájená na tenké plátky,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 

Recept: Křehký čokoládový desert

Připravte si: 125 g čokolády na vaření, 125 g másla, 125 g cukru, 60 g mouky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 


 
 



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: Émile Henry, Mauviel 1830, Potten & Pannen – Staněk