Sušení salátu není žádný kuchyňský rozmar, nýbrž je důležité pro jeho výslednou chuť. U Středozemního moře, kde jsou saláty běžnou součástí každého oběda a večeře, se bez odstředivky na salát neobejde žádná domácnost. Předchůdce moderních mechanických byly drátěné košíčky s velkými oky. V horní části se lehce zužovaly, aby z nich salát nevypadával. Hospodyně, které čistily v teplých jižních zemích zeleninu většinou venku, také salát na dvoře odstřeďovaly. Košíčkem se několikrát zatočilo a voda vystříkala ven.

 

Jak to funguje

Odstředivky se dělají v různých velikostech a jejich princip je vždy stejný. V nádobě, která vypadá jako obyčejná mísa, ale uprostřed dna má čep, je vložen košíček, v němž se suší salát. Všechno se zaklapne víkem, kterým se uzavře venkovní mísa a je v něm zároveň drážka, do níž zapadne okraj košíčku. Víko má mechanismus, jímž se vnitřní nádoba roztočí, a voda ze salátu vyteče ven. Ovládání je velmi snadné.

 

Jednoduché a levné

Nejlevnější odstředivky stojí kolem 200 Kč. Jsou plastové a na horní straně víka mají kolečko, jímž se jednoduše otáčí. O něco dražší modely mají ve víku zabudovaný mechanismus na navíjení provázku a venku držadlo, za nějž se tahá. Většina odstředivek tohoto typu má i ‚brzdu‘ – tlačítko, jímž se otáčení vnitřního košíčku zastaví. Ve stejné cenové kategorii se dělají i odstředivky roztáčené pákou, která se stlačuje.

 

 

Designové modely

Pro fajnšmekry designu existují i modely, jejichž cena přesahuje 1000 Kč. Bývají většinou kovové, ale jejich mechanizmus je stejný jako u levnějších modelů. Jejich výhodou je především dlouhá životnost.

 

Na co si dát pozor

Typy s ‚navijákem‘ podněcují zejména děti nebo temperamentnější kuchaře a kuchařky k velmi rychlému roztáčení celého mechanismu a tím se může naviják přetrhnout. Odstředivka by se rozhodně neměla otevírat, dokud se nezastaví. Jednotlivé části se tak příliš rychle opotřebovávají. Košíček se nesmí příliš přeplňovat, jinak vznikne v horních vrstvách salátových listů kaše.

 

O tématu diskutujte na našem diskusním fóru Bio potraviny.

 

Text: Jana Vlková
Foto: www.isifa.com
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com