Jak funguje?

Mikrovlnná trouba k ohřevu potravin využívá energii mikrovln. To jsou elektromagnetické vlny na velmi vysoké frekvenci, které se odrážejí od kovů, ale procházejí vzduchem, papírem, plastem, sklem i keramikou. Při úpravě surovin a jídel v mikrovlnce jsou mikrovlny přijímány a pohlcovány molekulami tuku, vody a cukru, kde rozkmitáním a následným třením způsobují teplo. To pak ohřívá jídlo. Ohřev začíná po obvodu a směřuje ke středu potraviny. Delší dobou ohřevu se proto v mikrovlnce ohřeje i nádobí.

Klasická mikrovlnná trouba v bílém designu, s mechanickým ovládáním a objemem 17 litrů je hodně žádaná a cenově dostupná. Klikněte pro větší obrázek!

Na každé mikrovlnce najdete:

  1. Spínač k uvedení trouby do chodu: Po otevření se automaticky vypíná, k dalšímu použití se musí znovu zapnout.
  2. Časový spínač: Je mechanický anebo digitální, umožňuje nastavit délku ohřevu a přípravy jídla. Při zapnutí se čas postupně snižuje až k nule. Otevřením dvířek se spínač jen zastaví a po zavření dále pokračuje v odečítání času. Uvedené časy jsou pouze přibližné, čas totiž závisí také na teplotě vloženého jídla a potraviny do trouby. Při používání je dobré si zaznamenávat své vlastní časy ohřevů - mohou se lišit dle druhu trouby i potravin.
  3. Regulace příkonu: V návodu i na typovém štítku mikrovlnky jsou uvedeny dvě hodnoty příkonu.Ta vyšší označuje příkon trouby i s přídavnými prvky. A hodnota nižší nám udává maximální příkon využitý k přípravě jídla. Tu lze časovým spínačem regulovat. Např. na volbu k rozmrazování surovin, k ohřevu omáček, k tepelné úpravě zeleniny a tak podobně.

Velmi pěkná je tato bílá mikrovlnka, která má atypicky řešený průhled, doplněným digitálním displejem a automatickými programy, dětskou pojistkou, rychlým startem a objemem 23 litrů. Klikněte pro větší obrázek!

 7 výhod mikrovlnky

  1. Při běžném a tradičním ohřívání na varné desce či sporáku ohříváme nejprve vzduch, pak teprve potraviny. V mikrovlnce vniká energie ihned do suroviny a zkracuje se doba ohřevu a tepelné úpravy. S tím je spojena úspora energie i času.
  2. Při zkrácení doby úpravy nedojde k vysušení jídla.
  3. Jídlo si udržuje dobrou strukturu i chuť.
  4. Vařit můžete i s malý množstvím vody a tuku, suroviny neztrácejí vitamíny a minerální látky, jídlo není tak tučné. Mikrovlnka se tedy hodí velmi dobře k úpravě dietních jídel.
  5. Mikrovlnná trouba vám přihřeje i malé množství nápoje či jídla jako kávu nebo polévku.
  6. Ohřívat v mikrovlnce lze jídlo v jednotlivých porcích, tedy pro členy celé domácnosti, i když se vracejí v různou dobu domů.
  7. Jídlo ohřejete i připravíte přímo na talíři.

 

Je tu i pár nevýhod...

  1. V mikrovlnce nelze připravit velké množství potravin a surovin najednou.
  2. Potraviny se neopečou, nemají křupavou kůrku. Zhnědnutí ale lze docílit použitím koření.
  3. Při rychlém ohřevu je nutno některé potraviny míchat.
  4. Příprava je rychlá a krátká a při nesprávném prodloužení času dojde u surovin a jídla k vysušení a připálení. To se děje hlavně u jídla a potravin s vysokým obsahem cukru, tuku a škrobu.

 

Jaké nádobí použít?

Do mikrovlnky vždy vkládejte jen nádobí, které tam skutečně patří. Kovové je naprosto nevhodné, nejlepší jsou skleněné zapékací mísy, porcelánové nádobí, misky a talíře z odolného plastu, keramické či kameninové mísy i talíře. Tvar má být kruhový nebo oválný. K velmi krátkému ohřevu lze využít i papír – např.popcorn uděláte v mikrovlnce v papírovém sáčku, ale využít papír můžete i k zakrytí ohřívaných jídel před rozstříknutím tuků. Na pečivo můžete použít také slaměné košíky, ale jen v případě, že pečivo není vlhké.

Stříbrné provedení, digitální ovládání, objem 20 litrů, časovač do 60 minut, dětská pojistka a funkce rozmrazování,  digitální hodiny a epoxidový smaltový vnitřek – to je moderní mikrovlnná trouba. Klikněte pro větší obrázek!

Pár dobrých rad navíc...

  1. Vše, co v mikrovlnce připravíte, nechejte ještě po dojetí časového spínače 1 – 3 minuty v klidu, aby se teplo v jídle rovnoměrně rozložilo.
  2. Chcete-li dosáhnout kůrky, potřete pokrm rozšlehaným vejcem nebo posypte paprikou, polijte kečupem či jinou omáčkou.
  3. Pokud chcete přípravu zpomalit, zakryjte nádobu v mikrovlnce alobalem, který odráží teplo jako všechen kov. Tenhle fígl pomáhá při správném propečení celého kusu masa nebo u špízů.
  4. Na špízy použijte jehly dřevěné nebo špejle, ne však kovové – špíz by byl díky odrážení tepla kovem polosyrový.
  5. Chcete-li udržet v jídle vlhkost, přikryjte nádobu víkem, talířem nebo papírem.
  6. Sušené potraviny není nutno namáčet, stačí jen přidat více vody

 

Text: Pavla Zigová
Zdroj a foto: http://www.ppelectronic.cz/; http://www.profimedia.cz/