Série našich odlehčených letních témat pokračuje pojednáním o salátových mísách. Ať máte radši salát zeleninový či ovocný a konzumujete ho jako přílohu, nebo vám vystačí na hlavní jídlo, vždy je třeba řešit, v čem ho budete servírovat. Na výběr máte neuvěřitelné množství nádob, ale jak vybrat tu správnou?

Jako u mnoha jiných věcí, i zde je dobré si v začátku uvědomit, na jaký druh salátu se bude mísa nejvíce používat. Ono to s těmi saláty totiž taky není úplně jednoduché. Zeleninová směs, jejíž základ tvoří jakýkoli druh listového salátu, čerstvý špenát, polníček či rukola, potřebuje široké dno a podle počtu osob také příslušnou výšku mísy, aby se salát dal smíchat se zálivkou, aniž by přitom některá ze složek opustila příslušné místo. Naopak salátu s vysokým podílem kořenové zeleniny stačí užší, ale vysoká nádoba. Zelenina má hutnější konzistenci, nezabírá takový objem a mnohdy je záhodno, aby do sebe natáhla dodanou zálivku. Přílohový salát, kterého se nesní tolik, lze zase před podáním na stůl naaranžovat doprostřed velkého mělkého talíře.

 

Plastová na ven, broušené sklo pro slavnostní tabuli

Důležitou roli hraje také materiál mísy. V jednoduché skleněné míse vyniknou směsi různobarevných druhů zeleniny, naopak broušená mísa pojme spíše saláty monotónní barvy, aby pestrost nádoby a obsahu neodradila stolovníky od jídla. Na slavnostně prostřeném stole se bude křišťál vyjímat třeba s bramborovým salátem. Na skle a nerezu ovšem mohou zůstat stopy od majonézy, které se obtížně čistí. Pokud se vám nechce salát s majonézou či jinou bílou zálivkou po dodělání přendavat do jiné mísy, sáhněte raději po plastové nádobě, jejíž okraj se jednoduše a bez následků před odnesením na stůl setře. Plastové a kovové mísy bezstarostně poslouží i při venkovním stolování. Silné porcelánové či kameninové nádoby doplněné dřevěným stojánkem se mnohdy dají použít nejen na saláty, ale i na zapékání nejrůznějších pokrmů. Salátovou mísu musí doplňovat také vhodný servírovací příbor. Manipulace se zeleninou je tak mnohem snazší a prostřený stůl se salátem potěší i na pohled.



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: Alessi, Casa Bella, Naoko, Ikea, Tescoma