Při navrhování kuchyně je z hlediska její funkčnosti mnohem důležitější správné rozvržení zásuvek, skřínek a přihrádek, než odstín dvířek či vrchní desky.

Ačkoli existují obecně platné teorie o správném rozvržení linky, o kterých bude mluvit každý prodejce či výrobce kuchyní, je dobré si uvědomit, co nejvíce vyhovuje chování konkrétní rodiny, hospodyně či kuchaře. Protože od toho se odvíjí při plánování nové kuchyně to nejtěžší – předem správně odhadnout a uspořádat vnitřní prostor linky, aby se tam vše spořádaně vešlo. Jiné nároky na uskladnění bude mít příznivec pečínek se sadou různě velkých pekáčů, zapékacích mis a plechů, než obdivovatel vinařských produktů se sbírkou sklenic a vysokých dekantérů odlišných pro každý druh vína. Ženy dávají přednost většímu množství specializovaných předmětů, mívají více struhadel a krájecích desek rozdělených podle typů potravin. Naopak kuchyně ovládané muži si vystačí s minimem základních hrnců a pánví, ale nebude v ní chybět opečovávaná sada prvotřídních nožů. To, co se používá nejčastěji by mělo být nejblíže. Bez ohledu na to, jestli se „ to tak dělá“ nebo ne. Také je důležité vzít v potaz, bude-li v kuchyni potřeba uskladnit trvanlivé potraviny, nebo se vejdou do sousední komory.

 

Vše má své místo

Když už je rozhodnuto, co kam přijde, nastává chvíle se zamyslet, jak to bude uspořádáno. Pochopitelně je jednodušší vařečky a další náčiní prostě do zásuvky nasypat, než utrácet za množství různých pořadačů. Na druhou stranu rozdělené pomůcky se lépe hledají, jsou chráněny před poškrábáním a zásuvka se snáze čistí. V případě nádobí se vnitřní prostor dá rozdělit pomocí mnoha druhů fixních či pohyblivých přepážek. Na příbory a náčiní se hodí profilované nebo dělené vložky do zásuvek. Vnitřní zásobník na nože je bude chránit před poškozením stejně jako venkovní blok, ale nebude se na ně chytat známý lepivý prach. Potraviny a dochucovadla je lepší dát do hranatých boxů, které šetří vnitřní prostor a více se do nich vejde než do hezké plechovky od sušenek. Některé boxy jsou navíc vyráběny v rozměrech na konkrétní balení potravin. O dózách na mouku a jejich zdravotních výhodách oproti zmuchlaným děravým pytlíkům ani nemá cenu mluvit. Ačkoli se rozpočet plánované kuchyně poměrně zvýší, vyplatí se investovat do věcí, které nejsou na první pohled vidět. Kuchyně s nimi bude přehlednější a bude lépe sloužit.
 



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: Ikea, Naoko, Tescoma