Můj mistr čokolády

Minulý měsíc byl v Praze otevřen čokoládový butik Mon Chocolatier. Název je francouzský, ačkoli se jedná o ryze český podnik, který vede i český cukrář. Pralinky jsou vyráběny ručně. Vyrábí se mnoho druhů a jejich přehlídka je i pastva pro oči. Bonbony jsou bez konzervačních přísad a některé jsou zdobené dokonce čerstvým ovocem, takže se rozhodně nedoporučuje je někde dlouho skladovat. V butiku v pražské Kotvě jsou vystaveny ve vitrínách, takže každý si může svou bonboniéru sestavit sám. Zaleží i na tom, kolik pralinek si přeje. K dispozici jsou různě velké krabičky i krabice.


Připraveno se vším všudy

Firma Neuhas nenabízí novinku, ale naopak stálici - bonboniéru Les Irrésistibles Stars, tedy neodolatelné hvězdy. V krabičce s elegantním designem je srovnáno dvanáct pralinek. I tyto jsou ručně vyráběné. Některé zdobí na povrchu nougatine z nadrobno nasekaných opražených oříšků a karamelu. Pralinky jsou plněny čerstvým jemným krémem. Caprice (rozmar) s vanilkou a Tentation (pokušení) s kávovou příchutí jsou historické repliky bonbonů vytvořených pro světovou výstavu v Bruselu v roce 1958. Dále v krabičce hledejte malinovou Séduction (svůdnost). čokoládovou Désir (touhu) a oříškový Plaisir (potěšení).


Krabice pro znalce

Švýcarská firma Lindt si zakládá na tom, že vyrábí pouze čokoládu, a tudíž se v tomto oboru považuje za nejlepší. Jejich pralinky jsou vyráběny podobným způsobem jako proslulé švýcarské hodinky – s nábožnou péčí. S jejich bonboniérou Lindt rozhodně neprohloupíte. Jedna z nejprodávanějších se totiž jmenuje Connaisseurs, což česky znamená znalci. Jistě neuděláte chybu ani s některou z „obyčejných“ čokolád. Vyrábějí se i velmi hořké s vysokým obsahem kakaa.


Klasika bez překvapení

Maminky, které mají rády jen malé překvapení, se jistě zaradují nad klasickou bonboniérou. Oříškový sen je přece jen něčím moderní. Nejnovější pralinky mají stále tvar lískových oříšků, ale jsou plněné vlašskými ořechy – krémem s drobnými křupavými kousky. Vedle toho samozřejmě existují i původní oříškové bonbony – krém s celým lískovým jádrem. Dostanou se ve variantě s mléčnou nebo s hořkou čokoládou.


A ještě něco nakonec

Mozartovy koule jsou také klasika. Vyrábějí se více než sto let a jejich domovem je Salcburk, město velkého hudebníka. Originální čokoládové bonbony se dodnes ručně vyrábějí v cukrárně Fürst v Salcburku. Jejich nazelenalé srdce tvoří marcipán z pistácií, který je zakryt nugátem a to vše je přelito černou čokoládou. Originální „koule“ jsou ručně baleny do modrého alobalu. Jejich průmyslové repliky v červeném provedení jsou jen o málo horší. Dostanou se v baleních s nejrůznějším počtem bonbonů.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com, Neuhas