Domovem tradice Törggelen, tedy ochutnávaní podzimních plodů, je údolí řeky Eisack. Právě tudy vede dálnice z Brennerského průsmyku do Brixenu. Za rychlé jízdy na dálnici není vidět téměř nic, ale jakmile zajedete kousek stranou, otevře se před vámi malebná krajina, kde právě teď dozrávají jablka, víno a kaštany. Vynikající špek a chléb je tady k dispozici celoročně.

Törggelen je degustační tradice

Krajina Eisacktalu, tedy údolí řeky Eisack, se hodí k pěstování vína i chovu krav. Jedno se provozovalo více méně na úpatí a to druhé ve vyšších polohách. Mezitím se pěstovala jablka a na svazích příliš strmých na sady rostly kaštany. Tradice zvaná Törggelen v sobě spojuje několik zajímavých starobylých aspektů. Především shromažďování zásob na zimu. Lidé se tenkrát vykrmovali podobně jako třeba svišti. Zásoby tuku, které měli sedláci na břiše, jim prostě nikdo nemohl vzít a také se nemohly zkazit. A za druhé se tady směňovaly různé výpěstky. Sedláci se navzájem navštěvovali a ochutnávali. Většinou se začínalo s degustací mladého vína, nebo dokonce moštu rovnou u lisu. Torculum znamená latinsky lis na ovoce a odtud je odvozen název celé tradice.

Trocha chůze neuškodí

Dnes se stala z Törggelen turisticko-gastronomická atrakce. Restaurace, horské chaty nebo horské farmy nabízejí speciální menu. Podle starobylé zvyklosti se k pití podává vinný mošt nebo burčák. O špeku a chlebu již byla řeč, ale důležitou součástí jsou i pečené kaštany.
Nejlepší Törggelen jsou v horách, respektive v předhůří. Můžete se vydat po nejrůznějších trasách, které tu jsou připraveny pro pěší, pro cyklisty nebo pro vyznavače nordic walkingu. Krajina tady má v září nejkrásnější barvy. Listnaté lesy, jimž dominují kaštany, se barví krásnou žlutou barvou, ale louky zůstávají ještě trochu zelené. Pokud se vydaří den, klene se nad vším nádherná modrá obloha.

Jak na kaštany

Kaštany bývaly v minulých stoletích velmi důležitou složkou výživy na velkém území Evropy. Jejich velikou výhodou bylo, že se s nimi zacházelo jako s ovocem i jako s obilninou. Sušily se a mlely na mouku, ale také se nakládaly do nálevů nebo se z nich dělaly nejrůznější sladké pasty. Pokud se mají konzumovat syrové, není jejich sezona ani moc dlouhá. Čerstvě sklizené a pečené kaštany se rozhodně nedají srovnat s plody, které jsou k dostání u nás.

RECEPT: Kaštanová polévka
Ingredience:  ¼ kg kaštanů, 1 cibule, 1 brambor, 2 cl smetany, máslo na osmažení, sůl, pepř, čerstvé nebo sušené hříbky

Postup: Kaštany nařízneme nebo jim uřízneme špičku a dáme péct do trouby. Když jsou upečené, okamžitě oloupeme, několik kousků dáme stranou. Cibulku nakrájíme na drobno a osmažíme do zlatova na pánvi. Přihodíme pokrájené kaštany, zalijeme vodou, uvedeme do varu. Brambor oloupeme a nakrájíme na kostičky, přihodíme ke kaštanům a uvaříme. Na pánvičce osmažíme na plátky nakrájené kaštany, které jsme si dali stranou. Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přelijeme smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme osmažené kaštany, případně petrželku a ihned podáváme.

Tip: Můžeme přidat na plátky nakrájené bílé hřiby nebo jiné ušlechtilé houby.

  



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Suedtirol Marketing