Podívejte se na novou kuchyň paní Viererblové, kterou si pořídila rok po této spolu s novým domem.

„Kuchyň a chodba byla poslední část našeho bytu, která potřebovala radikální rekonstrukci. Museli jsme také vyřešit, kam umístit jídelní kout. Jelikož naštěstí nebydlíme v paneláku, ale v cihlovém bytovém domě, dalo se vzít v úvahu i bourání některých příček. Kuchyň byla kdysi v malé úzké místnosti. My jsme zbourali příčku mezi chodbou a kuchyní a získali tak otevřený prostor, který nenavozuje pocit stísněnosti. Nad umístěním kuchyňských skříněk, kam kterou dát, tak aby splnilo vše moje představy o praktické kuchyni, jsem přemýšlela tři měsíce. Byly to tři měsíce soustavného přemýšlení, předělávání návrhů, někdy i bezesných nocí. Často jsem hledala inspiraci na internetu,“ začíná své vyprávění paní Radka Viererblová z Jirkova.

 Předchozí vzhled kuchyně paní ViereblovéRozpracovaná kuchyně

„Jako zásadní se ukázalo poskládat skříňky tak, abych si za pár dní vaření v kuchyni neřekla „to jsem měla udělat jinak“. Požadavky jsem si stanovila takto: velká pracovní plocha, vestavěné spotřebiče, vestavěný odpadkový koš na třídění odpadu, jídelní kout, žádné police, čistý, hladký design. Nemalý úkol byl i vymyslet celkovou barevnost. Rozpočet na kuchyň a chodbu byl 150 000,- (včetně topení v podlaze - pod dlažbou) a ten byl splněn. V kuchyni se nešetřilo na spotřebičích. A našlo se i místo na americkou lednici, na kterou ovšem na konci již nezbylo. Ale časem si ji možná pořídíme,“ vysvětluje paní Radka.

 

„Vše, co se týče dřeva (korpusy, dvířka, pracovní deska) se objednalo u truhláře. Vše ostatní od pantů, drátěného programu, dřezu, baterie, žaluziové skříně, skleněných hliníkových dvířek, šuplíků, po osvětlení a židle, je IKEA. Jelikož jsem chtěla kuchyňskou linku i pod oknem, kde je topení, jsou pro lepší přístup k oknu skříňky pod oknem hluboké jen 40 cm a v soklu a pracovní desce jsou průduchy kvůli cirkulaci vzduchu a tepla. Vešla se i velká úklidová skříň. Myslím, že jsem i chytře nakonec vymyslela umístění jídelního koutu, který musel být vyřešen i tak, aby židle nezasahovaly do prostoru dveří do ložnice. Byl to velký boj s využitím daného prostoru co nejefektivněji. Lavice má opět praktické úložné místo,“ pochvaluje si výsledek paní Radka.

 

„Bohužel jsem si, k mému zármutku, kuchyň, kterou jsme zrekonstruovali vloni, moc neužila. Rekonstruujeme totiž rodinný dům a budeme se stěhovat. Ale na druhou stranu můžu v nové kuchyni, kterou právě připravuji, zužitkovat poznatky ze své stávající kuchyně. S tou jsem moc spokojená, ale ta nová bude ještě lepší,“ doufá paní Radka.