„Jsme mladá rodina se dvěma malými dětmi, téměř dvouletou Eliškou a dvouměsíčním Martínkem. To jsme museli vzít v úvahu v souvislosti se stěhováním do našeho nového bytu, kde jsme se museli rozhodnout, jak zařídíme a vybavíme naši novou kuchyň, „ začíná své vyprávění paní Martina. V jejich původním bytě byla kuchyně řešena jako samostatná místnost, od ostatních prostor bytu oddělená. „Toto uspořádání jsme hned zavrhli, protože jsme toužili po velkém obytném prostoru s kuchyní, kde nebude ten, kdo právě vaří, separován od ostatních. Spousta lidí se nám snažila tuto variantu rozmluvit s tím, že kuchyní výrazně zmenšíme místnost, určenou pro obývací pokoj. Nakonec jsme velmi rádi, že jsme se rozhodli podle vlastního uvážení!“ pokračuje paní Navrátilová, která se spolu se svým mužem do rekonstrukce pustila před více než půl rokem a zanedlouho měli hotovo.

Klikněte pro větší obrázek!

„Kuchyň jsme si nechali vyrobit na míru u menšího místního výrobce. Kuchyňská linka je dlouhá pět metrů a kopíruje jednu stěnu obývací místnosti. Přesně tak zapadla do výklenku, určeného zřejmě pro obývací skříňovou stěnu. Jelikož nejsme zastánci mohutných skříní, stejně bychom tento prostor pravděpodobně nechali prázdný,“ vysvětluje změnu dispozic, které provedli, paní Martina.

Klikněte pro větší obrázek!

„Abychom zachovali co nejvíce světla v místnosti a výraznou barvou kuchyně příliš nerušili obývací část, rozhodli jsme se pro nadčasovou bílou barvu kuchyňské linky ve vysokém lesku, kterou je možno snadno zpestřit barevnými doplňky. Protože jsme chtěli, aby celá místnost působila opravdu vzdušně a světle, vybrali jsme si kuchyňská dvířka ve vysokém lesku a horní závěsné skříňky ve skle satinato,“ popisuje paní Martina přepychově vypadající kuchyňskou linku. „A rozhodně mohu vyvrátit tvrzení, že jsou na lesklém povrchu viditelné všechny otisky prstů. O bílém povrchu to skutečně neplatí, což denně potvrzuje naše dvouletá všetečná holčička,“ dodává.

Klikněte pro větší obrázek!

„Osvědčily se mi také dlouhé nerezové úchyty na kuchyňská dvířka, která se tak velmi snadno otvírají, a na úchyty lze případně pověsit utěrku a podobně. Lednici jsme měli již z našeho starého bytu – líbilo se nám propojení retrostylu, kterým lednice připomínala babiččinu kuchyň, se vzdušným, moderním designem. S barvou lednice jsme sladili pracovní desku, která je vyrobena z modrého granitu,“ říká paní Navrátilová.

Klikněte pro větší obrázek!

„Poměrně dlouho jsme se rozmýšleli, jak vyřešíme obklad stěny mezi horními a spodními skříňkami. Chtěli jsme, aby kuchyň působila kompaktně, a proto jsme se nakonec přiklonili ke sklu – světle modrému lakobelu. Skleněnou desku nám doporučil a také nainstaloval kamarád a jsme s ní velmi spokojení. Je vhodná i na údržbu: díky celistvosti skleněných desek se nečistoty neudržují ve spárách obkladu. Kuchyňskou linku jsme doplnili nerezovými spotřebiči a nerezovou lištou nad podlahou,“ pokračuje v popisu celé anabáze paní Martina.

Klikněte pro větší obrázek!

„Protože jsme usilovali o to, aby celá místnost měla veselý ráz a působila svěžím
dojmem, pořídili jsme si sedačku v zářivě zelené barvě limetky a ve stejném tónu jsme zvolili i tapetu na jednu stěnu místnosti, kde máme jídelní stůl s čirými plastovými židlemi, které celý prostor nerušeně dotvářejí. Celý interiér místnosti jsme si navrhovali sami. Naším hlavním cílem bylo vytvořit místo, kde bude nám a našim dětem veselo. Neměli jsme sice pro kuchyň k dispozici moc prostoru, ale chtěli jsme být co nejvíce pohromadě, a tak jsme s výsledným řešením kuchyně velmi spokojení,“ zakončuje paní Martina svoje vyprávění.

Klikněte pro větší obrázek!

A ještě dodáme jednu důležitou informaci. Na fotografiích sami vidíte, že kuchyň působí poměrně luxusním dojmem a tak by jen málokdo hádal, že kuchyňská linka bez spotřebičů stála okolo pouhých 80 000 Kč.

Kuchyně paní Navrátilové byla vybrána z kuchyní, které nám na naši výzvu posíláte vy, čtenáři. Spolu s dalšími třemi, které vám během června každý týden představíme, bude mít možnost na konci měsíce získat výhry v hodnotě 6000 korun. 

Text a foto: čtenářka