Již v létě mladý manželský pár zrekonstruoval přízemní byt v domě, kde Zuzka strávila s rodiči léta dospívání. Když hledala byt pro sebe, narazila na volné prostory v této nádherné historické vile, stojící v samotné blízkosti lázeňského centra Karlových Varů.

 Klikněte pro větší obrázek!  Klikněte pro větší obrázek!

Byt se zahradou měla vyhlédnutý již dávno. Ale připadalo jí nevkusné se o něj blíže
zajímat, protože jeho majitelka tragicky zahynula. Atypický prostor o rozloze přibližně
60 metrů se stal předmětem dědictví a několik let chátral. Jeho nová majitelka z Prahy se ho nakonec ráda zbavila, ale za cenu, odpovídající značně vysokým částkám v této části světoznámých lázní.

 Klikněte pro větší obrázek!  Klikněte pro větší obrázek!

Na rekonstrukci proto již příliš nezbylo. Naštěstí ale šlo jen o kosmetické úpravy, natření oken a dveří, výměnu podlah a nových obkladů v kuchyni a koupelně. Dala se dokonce zachránit i kuchyňská linka. Na počest bývalé majitelky Zuzka s Robinem v bytě zachovali řadu dobrých nápadů. Každá ze dvou místností byla koncipována jako multifunkční prostor, první z nich, o rozloze téměř třiceti metrů (!) jako kuchyně s jídelnou a pracovnou, druhá jako relaxační zóna s televizí, ložnicí a šatnou. Její dominantou je velké dřevěné patro, které se díky vysokým stropům stalo plnohodnotným prostorem, kde se dá báječně spát, číst si a odpočívat.

 Klikněte pro větší obrázek!  Klikněte pro větší obrázek!

Vzhledem k tomu, že kvůli okolním stromům není byt příliš slunný a původní barevnost
s převahou okrové a hnědé působila ponuře, mladý pár opravdu nešetřil barvami a využil je na stěnách i na obkladech. Kuchyně získala červeno – oranžové nátěry a dekorace, koupelna a obývací pokoj zase žluto- modré. Všude je bílý nábytek z masivu nebo z kovu. Kuchyně před proměnou, bílo-hnědá kombinace, jak sami vidíte, působila příliš smutně a studeně. Původní kuchyňská linka ale naštěstí vyžadovala jenom kosmetické úpravy. Hodně pomohla barevná mozaika. Jídelnímu koutu zase dominovaly kdysi oblíbené dřevěné obklady. Vzhledem k tomu, že v suterénní části domu hrozí vlhko, byly odstraněny a zeď byla ošetřena speciálním nátěrem. Jídelní kout pak už stačilo jen vymalovat, natřít okna a opatřit nábytkem z dřevěného masívu za pár kaček. Dominantou se staly praktické kovové police, pořízené ve výprodeji v Ikea za neuvěřitelnou částku cca 3 000 korun. Vše, co je nutné ke kultuře stolování, je tady ihned po ruce. A sezónní dekorace umožňují slavit svátky jara i zimy se vší parádou.

 Klikněte pro větší obrázek!

Efektivní barevné akcenty vynikly o letošním adventu, kdy Zuzana využila svoji sbírku vánočních pokladů a všechny si je vystavila. Podlehla také aktuální „sobí“ módě. Mnohé maličkosti našly uplatnění na obřím parapetu v kuchyni, s průhledem do parku. Když letos napadl první sníh, vzniklo pohádkové vánoční okno. To již dokáže ocenit i malý Kryštůfek Robin, který se šťastné dvojici narodil v novém bytě. Vždy teplem sálající kamna pod parapetem zase ocení věrná micka Tricina, která ho střídá se starým proutěným křeslem, jež získalo nový bílý nátěr. Zde má Tricina svůj spací koutek a škrabadlo v jednom.

 Klikněte pro větší obrázek!

Kompletní rekonstrukce vyšla mladý pár na částku do 20 000 korun. Myslíme si, že za takovéhle peníze se jim povedlo „udělat hodně, hodně muziky“. Pokud se vám jejich kuchyně líbí, nezapomeňte hlasovat!

Kuchyň Robina a Zuzany Maříkových byla vybrána z kuchyní, které jste nám na naši výzvu posílali vy, čtenáři. Spolu s dalšími třemi, které vám během prosince každý týden představujeme, bude mít možnost v Anketě o nej kuchyně získat jednu z našich výher.

Text a foto: čtenáři