Dopis čtenářky

Velice ráda si prohlížím kuchyně navrhované Vašimi odborníky. S manželem plánujeme stavbu rodinného domu. Ráda bych měla kuchyň dle svých představ, ale vzhledem k tomu, že je manžel na vozíku, musí být kuchyň navržena vhodně i pro něho. Proto jsem rozhodla obrátit se na Vás a zkusit štěstí, zda by jste mi nepomohli.

V příloze posílám plánek kuchyně. Jak vidíte z přiloženého plánku, kuchyň je samostatnou místností, i když není oddělena od obývacího pokoje dveřmi.

Moje požadavky a přání:

  • kuchyň by měla být vybavena vestavěnými spotřebiči: myčkou, sporákem, troubou, mikrovlnnou troubou
  • barva by se mi líbila v červeném odstínu s vanilkovým nebo nerez tónem, měla by být moderní
  • pro manžela vozíčkáře: volný prostor pod umyvadlem, sporákem a částí kuchyňské desky, kuchyňská deska nemusí být snížena
  • kuchyň bude využívat čtyřčlenná rodina

S pozdravem Radka Pohanková

Řešení odborníka

Na tuto kuchyni jsou kladeny trošičku větší nároky než na většinu jiných kuchyní. Kromě toho, že musí být samozřejmě účelná, praktická a hezká, ještě musí umožňovat ničím neomezený pohyb osobě s omezenou schopností pohybu tak, aby mohla vykonávat tytéž činnosti, jako člověk bez tohoto omezení.

Pokud plánujete takovouto kuchyni, musíte počítat se speciální ergonomií a důmyslně vše připravit tak, aby vyhovovala všem členům domácnosti. Proto před samotnými návrhy ještě pár rad:

  • Málo lidí ví, že se vyrábí tzv. protiskluzové dlaždice, pro domácí podmínky hledejte ty s označením R9 a úhlem skluzu od 3 do 10°
  • Dispozici kuchyně je potřeba řešit na míru pro konkrétní osobu s omezením pohybu, základní požadavek je dostatek volného prostoru pro pohyb a otáčení se s invalidním vozíkem. Nejmenší manévrovací plocha je kruh o průměru 150 cm. V praxi nejvíc osvědčené dispoziční řešení je „L“ nebo „U“
  • Pracovní deska by měla být umístěna v maximální výšce 75 cm. Majitelka kuchyně píše, že není potřeba snižovat pracovní desku, záleží na velikosti osob, je třeba opravdu kuchyň dělat „na míru“. Pokud by osoba na vozíčku byla menšího vzrůstu, doporučuji alespoň některé části pracovní desky snížit.
  • Šířka pracovní plochy by měla být minimálně 90 cm, ideálně 120 cm
  • Horní skříňky je potřeba zavěsit do výšky max. 140 cm, ideální je vybavit je sklopným mechanismem, aby vše potřebné bylo v dosahu.
  • Spotřebiče by měli být snadno dosažitelné, digestoře se dají sehnat dálkově ovládané
  • Vedle trouby na pečení je důležitý prostor na odložení plechů, vhodným řešením může být pojízdný stolek s kolečky
  • U dřezu je důležité (stejně jako u varné desky), aby bylo možno pod něj zajet s vozíkem, baterii umístíme z levé, nebo pravé strany dřezu, nikdy ne za něj. Opět ideální jsou bezdotykové baterie s optickými senzory.
  • Jídelní stůl by měl být co nejblíže ke kuchyňské lince. Výška stolu musí být alespoň 75 cm, aby se s vozíkem dalo pohodlně dostat pod něj.

Ergonomických pravidel pro osoby na invalidním vozíku je mnoho, pokud zařizujete byt, či stavíte dům, doporučuji poradit se s architektem, dokáže odhalit mnohá úskalí a vyvarovat se často těžko odstranitelných chyb.

Varianta A: Červená s nerezovým korpusem

V první variantě jsem použila nerezového vzhledu korpusů v kombinaci s dvířky v jasně červené barvě. Pracovní deska je v designu imitace břidlice.

Dispozice kuchyně je řešená do jednoduchého L. V kuchyni je umístěná spížní komora, na kterou navazují vyšší skříně. Chladnička je situována k druhé stěně komory.

 

 

Výhody: Manévrovací prostor je ideální. Pracovní plochy jsou dostatečně velké.

Nevýhody: Chladnička je umístěna trošku „mimo“, ale myslím si, že to není až takový problém.

Varianta B: Ve vanilkové a krémové

Druhá varianta je kombinací světlých vanilkových nebo krémových dvířek s šedými korpusy a pracovní deskou v dekoru dřeva, která kuchyň pěkně zútulní. Oblíbená červená je v této variantě použita na doplňcích.

Dispoziční řešení je tentokrát do U, přičemž je zachována návaznost pracovních ploch. Chladnička je v této variantě vestavěná, umístěná na konec kuchyňské linky, což je ideální řešení. Jídelní stůl opět v dosahu kuchyňské linky, před velkým oknem (předpokládám s krásným výhledem do zahrady).

 

 

Výhody: Dostatek pracovního prostoru, úložných prostor.

Nevýhody: Žádné podstatné nevýhody nejsou.

Varianta C: Stříbrné korpusy s červeným dřevem

Třetí varianta je barevně řešena stříbrnými korpusy, dvířky v odstínu červeného dřeva a černou pracovní deskou.

Dispozice opět do L, ovšem navíc je na protilehlé stěně umístěna vestavěná chladnička a odkládací plocha. Vaření je v této variantě na kratší straně.

 

 

Výhody: Dostatek úložných prostor, velká pracovní plocha a dostatečný manévrovací prostor.

Nevýhody: Opět žádné zásadní nevidím.

Ještě bych chtěla čtenářům zdůraznit, že navrhovaná řešení jsou víceméně pro inspiraci, je to vodítko, kterým směrem se případně ubírat a každý klient by si měl ještě kuchyni dořešit s dodavatelem podle svých individuálních potřeb.

Když navrhuji interiér, většinou je to otázka několika hodin společného sezení se zákazníkem. Tady k zadání dostanu pár řádek s popisem, podle kterého nemůžu klienta dostatečně poznat, nevím, jak má zařízený zbytek domu nebo bytu, takže ke komentářům typu „ proč je tam fialový květináč, mě by se líbil žlutý…“ – každý zákazník si prostor zařídí podle svého vkusu a stylu celého bydlení, já mu předkládám návrhy řešení, a podstatná je myslím dispozice.

Text a obrázky: Petra Kolaříková
Návrhy a realizace interiérů
GSM: 775 565 351
www.design-domova.cz
e-mail: PetraKolarikova@design-domova.cz




Autor: Petra Kolaříková | Fotografie: Petra Kolaříková