Dopis čtenářky

Žádám vás o pomoc s dispozičním rozvržením naší kuchyně, která brzy bude zdobit náš nový domov.

Ten je sice zatím ve fázi projektování, ale uvědomujeme si, že kvůli rozvodům a odpadům je potřeba začít s rozmýšlením kuchyně již nyní.

Přikládám plánek a připojuji soupis požadavků:

  • součástí kuchyně bude bar, na který bude navazovat jídelní stůl.
  • kuchyně je oddělena od obýváku
  • troubu si přeji klasickou pod varnou deskou, nikoli v úrovni očí, nad sporákem digestoř
  • lednice s mrazákem by měla stát na kraji linky
  • myčka vedle sporáku jako součást linky
  • mikrovlnnou troubu umístit mezi lednici a dřez na linku, taktéž rychlovarnou konvici
  • dřez situovaný do rohu
  • místo na talíře a hrnce navrhnout do spodní části linky (vysouvací šuplík)
  • co se týče stylu a barvy, líbí se mi tato kuchyně: http://www.kuchyne.cz/galerie/3383.aspx

V budoucnosti bude kuchyň sloužit čtyřčlenné rodině a využívaná bude hlavně o víkendech .

Prosím o vypracování 2 variant – střední (do 10 000 Kč za bm) a vyšší varianta (do 15 000 Kč za bm).

S pozdravem
Jana Danielová


Řešení odborníka

Tato kuchyně má obdélníkový půdorys a je vcelku prostorná. Okna i dveře jsou umístěny tak, že v návrhu neomezují. Neznám sice výšku parapetu, ale předpokládám, že bude dostatečná, neboť majitelka kuchyň pod okno plánuje.

Instalace se budou teprve dělat, což je ideální. Ve svých návrzích jsem se úplně nedržela zadání, protože některé požadavky se mi zdály nepraktické.

Varianta A: Tmavé dřevo hraje prim

V první variantě je použito tmavé dřevo na korpusy v kombinaci s dvířky ve stejné barvě. Pracovní deska je světlejší, aby kuchyně nepůsobila příliš ponuře.

Dřez není umístěn v rohu, jak zadavatelka požadovala, protože zkosená rohová skříňka v této dispozici nepůsobila dobře.

Také mi přijde zbytečné zaplácat všechny stěny kolem dokola skříňkami, rohy jsou stejně obtížně využitelné a zvyšují cenu kuchyně. Proto jsem použila pouze poloostrůvek naproti klasickému L.

 

 

Výhody: Spousta pracovního prostoru a úložných prostor. Mezi dřezem a varnou deskou je navržena optimální vzdálenost.

Nevýhody: Rohová skříňka je obtížněji přístupná, jinak myslím žádné zásadní problémy nejsou.

Varianta B: Ořech ladí s bílou kávou

Druhá varianta je kombinací tmavších ořechových korpusů se světlými dvířky v barvě bílé kávy. Dispozice je do oblíbeného U, přičemž opět zůstává nevyužita část stěny ke dveřím, neboť tato dispozice je sama o sobě dostatečně prostorná. Chladnička je umístěna na čelní straně.

Toto uspořádání se mi zdá také praktické, pouze pozor na použití správných výklopů horních skříněk a velikosti digestoře, aby nedocházelo ke kolizi dvířek s odsavačem par.

 

   

Výhody: Opět dostatek pracovního prostoru i úložných prostor. I zde je vytvořena optimální vzdálenost mezi dřezem a varnou deskou.

Nevýhody: Jedinou malou nevýhodou jsou dvě hůře přístupné rohové skříňky, což se dá dobře vyřešit otočným karuselem (pouze to trochu navýší cenu).

Varianta C: Moderní v tmavých barvách

Třetí varianta je barevně řešena tmavými korpusy i dvířky ve stejném odstínu dřeva a světlou pracovní deskou. Paní požadovala dvě varianty, tak jsem tuto třetí pojala jako inspiraci pro ty, kterým se líbí modernější styl kuchyně. Jde o poněkud netradiční řešení.

Tato verze nabízí nejméně pracovní plochy ze všech tří, ale při použití dřezu bez odkapu se pracovní plocha o něco zvětší.

Trouba a MW našly své místo ve vysoké skříni. Toto řešení je ideální například pro singles, kteří často vaří pro přátele.

 

 

Výhody: Moderní kuchyně, která se stane příjemným prostředím pro vaření i posezení s přáteli.

Nevýhody: Nejméně pracovní plochy a ne každý najde v netradičním řešení zalíbení.

Text a foto: Petra Kolaříková