Dopis čtenáře:

Kupuji si byt 3+1 v panelovém domě a rád bych před nastěhováním zařídil kuchyň. Obracím se proto na Vás s prosbou o pomoc. Již jsem vyzkoušel různé Ikea kitchen planery i klasické kreslení v PC i na papír, ale nikdy jsem se nedostal k uspokojivému výsledku. Vzhledem k tomu, že budu kupovat byt, můj rozpočet bude v blízké budoucnosti trochu napnutý. V tuto chvíli je v kuchyni plynový sporák s plynovou troubou (za kterou je 60 cm široký a 30 cm hluboký výčnělek). Elektrickou troubu mohu zvážit až po předělání elektroinstalace, která asi neproběhne v dohledné době. V levém dolním rohu se nachází skříň na potraviny. Rád bych se zeptal, zda se vyplatí investovat zpočátku a překopat elektřinu, abych nemusel využívat plyn, nebo bych se ho neměl bát...

V tuto chvíli jsem bezdětný a sám, avšak tato situace se může změnit, proto bych rád myslel i na budoucnost. Bytové jádro je sice opravené, avšak stále umakartové, proto bych se v návrzích rád podíval i na návrh s přestavbou bytového jádra.

Do nové kuchyně bych si rád přenesl myčku o šíři 45 cm a lednici o šířce 60 cm, 212 cm vysokou. V bytě zůstane plynový sporák s troubou, který je starý necelé dva roky. Přemýšlím, zda se vyplatí koupit samotnou varnou desku a samotnou vestavěnou troubu.

Jaké spotřebiče často využívám? Sporák s troubou, mikrovlnnou troubu, pekárnu na chleba, kávovar a kuchyňského robota. U jídelního stolu by měly být dvě židle, ale byl bych rád, kdyby se v případě potřeby dalo sezení rozšířit až pro čtyři osoby. Uvažoval jsem i o zasklení lodžie a využití jejího prostoru pro jídelnu.

Mockrát děkuji za pomoc
David

 

Rady odborníka:

  

Pan David vlastně moc neví, co s novým bytem provést. Rekonstruovat už nyní, když ještě žije single, nebo počkat na partnerku, která si prostor patrně bude chtít přizpůsobit? Zdít či nezdít jádro? To je, oč tu běží…
A za sebe říkám nezdít. Zatím. Nicméně předkládám čtveřici možností, jak si s bydlením poradit.

 

Varianta A: IKEA aneb za co nejméně peněz

Pokud by pan David zatoužil po dočasné kuchyni, navrhovala bych komponenty z nějakého sektoru, které může podle libosti doladit obkladem a doplňky do nějakého sobě blízkého vzhledu. Zde tedy zůstává sporák i rozvody. Linka by mohla vyjít do cca 10 000,- (+ další náklady – dřez, myčka). Všimněte si ale, že nižší instalační příčkou dorovnávám prostor za linkou do jedné roviny s prostorem za sporákem. Vznikají tak další odkládací prostory a horní skříňky mohou být hlubší. A řešení je to jistě i estetické.

Už v první variantě ale bourám zděnou spíž a místo ní umisťuji lednici. V jídelní části je pak jen jednoduchá knihovna. Nesmí být moc hluboká, aby se pohodlně vešel jídelní stůl i s židlemi.

 

 

Varianta B: Dražší

O něco hezčí kuchyně, funkční pouze za předpokladu, že je dostatek místa pro lednici (alespoň 55 cm - tak, aby bylo volné okno). Kuchyně se podstatně zvětšuje, zatím ale stále bez zděného jádra. Zůstává pouze vyrovnávací příčka a mírně posunuji vedení plynu pro troubu. Linka má dosti spodních skříněk, mizí tedy ty horní, čímž získáváme na lehkosti. I v tomto případě by si pan David měl vystačit se sektorovými komponenty (vycházím z  naprosto standardních rozměrů, nic atypického)

S hlubokou lednicí ubývá místo pro jídelní stůl. Každopádně by měl být co nejmenší a pokud možno rozkládací. I tak by mohl překážet při otevírání balkónových dveří.

 

 

Varianta C: Kompletně zrekonstruovaná

Tato kuchyně si už žádá výraznější investici. Tady bych doporučila kompletně rekonstruovat kuchyňská vedení, zaměnit plynovou troubu za elektrickou a vyzdít jádro.

Samotná linka je i tady ještě bez atypických prvků, takže by se dala pořídit levněji. Podstavná lednice je řešení pro dvojici či vlka samotáře, ale samozřejmě by mohla stát na místě spíže, kterou jsem i zde zbourala. Připojený stůl nabízí přiměřenou jídelní plochu, ale nejde rozložit. Mně osobně se líbí a připadá mi jako dobré řešení, pokud by pan David chtěl zainvestovat a v budoucnosti už nedělat žádné výrazné změny. Bylo by škoda ji po pěti letech vyhodit…

 

 

Varianta D: Ideální

Budoucnost by mohla vypadat nějak takto. Prosklená lodžie představuje pěkné místo pro jídelní stůl. Na míru vyrobená kuchyně je pak už naprosto přiměřená potřebám běžné rodiny. Stále ponechávám výstupek po bývalém sporáku - líbí se mi. Mám ráda atypické prvky a domnívám se, že s jeho bouráním by to stejně nebylo tak jednoduché. Tady se už ale kuchyně přizpůsobuje půdorysu, nikoli půdorys kuchyni. Proto by především řešení rohové spodní skříňky připadlo šikovnému truhláři. Černo-bílá linka je zase jen nápad, každopádně je to ale docela elegantní a moderní řešení.

 

 

Sama za sebe bych prozatím volila první „dočasnou“ variantu a bourala a investovala až ve chvíli, kdy pan David bude vědět, co a jak dál. Byla by škoda teď výrazně rekonstruovat a platit a za pár let znovu vše měnit.

Všechny návrhy v tomto článku pocházejí z programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada Pro CZ.




Autor: Bára Havlová | Fotografie: Bára Havlová