Od klienta jsme dostali úkol realizovat návrh kuchyně spojené s obývacím pokojem v prostoru 30 m2, v novostavbě krásného bytového projektu v Praze. Klient si přál moderní styl kuchyně v kombinaci s nábytkem v indickém koloniálním stylu, které se měly objevit v podobě solitérů v obývací části interiéru.

Prostor s jedním vstupem umožňuje několik vhodných řešení uspořádání kuchyně – jak do tvaru L, tak do tvaru U a stejně dobře, díky dostatečné šířce stěny (4,3 m), lze vytvořit jednoduchou rovnou linii kuchyně. Níže představuji všechny 3 možné varianty, včetně čtvrté vítězné.


Varianta A: Jednoduchá rovná kuchyně se vším co je v kuchyni potřeba!

Varianta A pokryje celou stěnu určenou pro kuchyňskou část nejen do šířky ale i do výšky (3,1 m). Využívat jako úložný prostor lze tedy i prostor nad horními skříňkami kuchyně umístěnými v normální výšce, nad nimiž obvykle bývá jen prázdná stěna. Toto řešení je praktické pro údržbu kuchyně a zajímavé pro vzhled, neboť kuchyně působí jako kompaktní celek – jako vestavný rám s úložným prostorem a všemi spotřebiči včetně kávovaru. Zároveň disponuje dostatečnou pracovní plochou včetně mycího a varného centra a dostupných horních skříněk s výklopným kováním a skrytým odsavačem.

Tato varianta je mi též nejbližší v tom, že v prostoru zabírá minimum místa, přesto splňuje všechna kritéria moderní kuchyně, skrývá maximum úložného prostoru a také perfektně zamaskuje výstupek v rohu prostoru, ve kterém je umístěný centrální odtah.

 

 

Varianta B: Kuchyně do tvaru L

Varianta L je nejvhodnější do prostoru z pohledu ergonomie, nabízí maximum pracovní plochy a rozložení pracovních center do optimálního „trojúhelníku“. Výstupek v rohu prostoru je opět skrytý SDK konstrukcí, která v sobě skrývá vestavné odsávání a vestavný LCD televizor - klient měl totiž ještě jedno přání – vidět na TV při vaření. Spodní skříňky na této stěně kuchyně pokračují až pod masivní desku jídelního stolu (tvoří její podpěru), a zároveň obrácená skříňka dvířky do prostoru umožňuje umístění například polic pro víno, na které dosáhnete přímo od stolu!

Nevýhodou tohoto řešení je zvýšený stůl, ke kterému musíte volit výškově stavitelné židle barové, polobarové – střední výšky, což mi pro byt o velikosti 3+1 nepřijde přeci jen ideální.

 

 

Varianta B: Kuchyně do tvaru netypického U

Není to tak úplně obvyklé U, jelikož se snažím skloubit všechny požadavky – ergonomické, funkční, estetické, se všemi požadavky klienta: vidět na TV a mít prostorný klasický jídelní stůl a ostrůvek s varným centrem a odsavačem.

Prostor celkové délky 7 m (7,1x4,3) není ale vhodný na kuchyni do U s ostrůvkem a ještě samostatným stolem, jelikož v něm musí být také dostatek prostoru pro odpočinkovou část. Proto vzniklo netradiční řešení – jídelní stůl s varnou deskou, kde je stůl v klasické výšce, varné centrum naopak sníženo, což je ergonomicky vhodné, odsavač je lustrový a nijak neruší vzhled a nepřekáží, jelikož je výškově pohyblivý a při vaření se automaticky sníží do ideálního prostoru pro odsávání, při vypnutí se vrátí do polohy zavěšení téměř u stropu.

 

 

Varianta D: Vítězná!

Vítězná varianta vychází z varianty C, ale prošla logickou úpravou – varná deska zmizela ze stolu pryč, protože se klient vzdal jednoho z požadavků a to dívat se při vaření na televizní obrazovku. Klientovi se totiž líbilo uspořádání skříněk s nikami a celkově navržené řešení varianty C. Měnila jsem ji minimálně – odsavač zůstal zachován v podobném tvaru, na který navazují další svítidla nad jídelním stolem a interiérové doplňky - vázy, květináče a podobně. Pod jídelní stůl se umístila skříňka s přihrádkami pro lahve (jako ve variantě II), jídelní stůl také částečně supluje pracovní plochu kuchyně, i když ta je i tak naprosto dostatečná. Niky ve stěně s mělkými skříňkami nabízejí mimo jiné volný odkládací prostor – např. pro malé domácí spotřebiče.

 


 

Poznámka návrhářky

Klientovi jsem původně doporučovala variantu A, ale výsledné zvolené řešení, které již klient realizuje, je ale velmi praktické a také estetické. Nábytek v bílém matném provedení působí jako čistě bílá stěna, v níž jsou skryté úložné prostory a také všechny spotřebiče. Barevně jsou odlišeny pouze niky jak v prostoru kuchyně tak v následně navrženém obývacím pokoji, který je opět orámován bílým rámem složeným pouze ze skříněk! Vznikl tak celkový koncept nábytku s nikami pro celý byt, který se opakuje i ve vstupní hale, více můžete vidět: http://www.luckystudio.cz/galerie
 

Každý nemá to štěstí, že jeho zadání bude vybráno pro naši rubriku, proto je dobré vědět, že např. návrh kuchyně nebo i celého interiéru si můžete u designérky Lucie též objednat, Vaše dotazy zasílejte e-mailem na info@interiorstudio.cz
 

www.interiorstudio.cz .
info@interiorstudio.cz
Tel.: 736 640 733
 




Autor: Lucie Knížetová, Interior Studio | Fotografie: Lucie Knížetová, Interior Studio