Tentokrát jsme dostali od klienta za úkol revitalizovat interiér nedávno postaveného řadového domku.

Naším úkolem bylo především sjednotit celkový styl interiéru od podlah, dveří až po nábytek v kuchyni pro dvě osoby, dále jídelnu a obývací pokoj s krbem, na který byla v domě již provedena příprava. 

 

Při přípravě návrhů jsme museli zachovat stávající umístění spotřebičů, tedy především vodoinstalací a odtah. Proto všechny naše návrhy kromě jednoho, mají spotřebiče na stejném místě.

Zadavatel požadoval klasický až rustikální styl kuchyně. Nakonec u něj zvítězila zvítězila varianta poslední, tedy D.  


Řešení odborníka

Zadání nebylo příliš limitující, snad až na rustikální vzhled, který bylo dobré zachovat i vzhledem ke stylu stavby. Protože se jedná o řadový dům, kde je zde nedostatek oken, volili jsme hlavně světlé barvy a dostatečné osvětlení.

Také je zde poddimenzované vytápění, na celou místnost pouze dva radiátory, proto bylo naší snahou zakomponovat do návrhů krb, jako další zdroj tepla. Pro další „zateplení“ rozhodli jsme se místo stávající dlažby, doporučit masivní dřevěnou podlahu.

Zajímavé na těchto návrzích je, že řeší celkové uspořádání nábytku v místnosti dělené na jednotlivé, vzájemně se ovlivňující zóny.

Nakonec jsme klientovi doporučili variantu číslo 4, kde je kuchyně navržena do tvaru G. Celkově tato varianta poskytuje nejen nejvíce úložného prostoru, ale zároveň působí vzdušně a příjemně.

Varianta A: Mírně rustikální s velkým stolem a krbovými kamny

Varianta L pokrývá celou délku stěny. Umístění spotřebičů je přesně na požadovaných místech, navíc byla doplněna myčka. Sestava je do prostoru vhodná.

Její jedinou nevýhodou může být délka sestavy, kdy je lednice poměrně daleko od dřezu a mycího centra. Druhou nevýhodou je, že sestava dosahuje až k radiátoru, což také není úplně ideální. Navíc je příliš odkrytá k odpočinkové části.

 

 

Obývací část je otočena na protější stěnu místnosti, což je příjemné hlavně proto, že kuchyně není nijak jinak oddělena. A proto nejsou obyvatelé nuceni k neustálému vnímání kuchyně. Do prostoru se podařilo umístit i pracovní koutek s knihovnou.

Varianta B: L podobná ale kratší

Tato verze je velmi podobná té první, ale je zde lépe vyřešena vzdálenost chladničky od mycího centra. Proto je zde situována chladnička hned vedle vstupních dveří, což si vynutilo posunutí dřezu do rohu (pro rozvody instalací to ale problematický posun není).

 

 

Nevýhodou tohoto řešení je „rozkouskování“ pracovní plochy, která by měla být mezi mycím a varným centrem souvislejší - v minimální délce 80 cm. Jídelní stůl je o něco menší než ve verzi A, a to především z toho důvodu, aby nezasahoval do hlavní komunikační zóny.

Varianta C: Rovná – s ostrůvkem

Toto je jediná varianta, která by si vyžádala nové vodoinstalace a prodloužení odtahu potrubí. Opět je pokryta téměř celá delší stěna místnosti. Nicméně se tento návrh zdá vhodnější než první, protože je kuchyně alespoň částečně oddělena ostrůvkem. Ve spojených prostorech je toto oddělení na zóny důležité. Dává Vám pocit, že nesedíte na sedačce přímo v kuchyni!

 

 

Nevýhodou návrhu je bohužel nutnost omezení jídelního prostoru, kde by stůl musel být pevnou součástí ostrůvku. Pro dva hlavní obyvatele bytu by to takový problém nebyl, ale kam pak usadit návštěvy?

Varianta D: Do G trochu jinak

Tato varianta a zvolené odstíny dubového dřeva u klienta zvítězily, i přestože to znamená vyměnit i vstupní dveře do místnosti a podlahy tak, aby ladily s odstínem kuchyně.

Tato verze poskytuje nejvíce soukromí pro obývací prostor a zároveň místa k sezení, mimo to nabízí nejvíce úložného prostoru. Sestava je příjemně oddělena již od vstupní a komunikační zóny a nemáte proto pocit, že jste vstoupili přímo do kuchyně.

   

 

I když obývací prostor nenabízí příliš úložných míst (kromě dost široké a hluboké police vedle krbové obestavby), je tento řešen v části kuchyňské. Vzhledem k výšce a hloubce kuchyňských skříněk poskytuje nakonec prostoru víc, než obvyklý obývací nábytek.

Další výhodou nabízí volba kulatého stolu, který i když působí jako pevně spojený s kuchyňským nábytkem, je vyřešený tak, že pouze zapadá do niky v rohu poloostrůvku a dá se kdykoli jednoduchým přemístěním odsunout od nábytku tak, aby ke stolu pohodlně zasedlo více osob.

Návrh je i příjemně barevně laděný v tmavších tónech než předchozí varianty, ale působí velmi neotřele a méně rustikálně.

Každý nemá to štěstí, že jeho zadání bude vybráno pro naši rubriku, proto je dobré vědět, že např. návrh kuchyně nebo i celého interiéru si můžete u designérky Lucie též objednat, Vaše dotazy zasílejte e-mailem na info@interiorstudio.cz

Návrhy této kuchyně zpracovalo:

INTERIORSTUDIO, Masarykovo nábř. 8, Praha 2
tel. 224 913 187
www.interiorstudio.cz / E-mail: info@interiorstudio.cz 

Text a foto: Lucie Knížetová