Řešení odborníka

Prostor kuchyně s obývacím prostorem jsem musela rozdělit do více funkčních zón. Především bylo nutné do prostoru umístit malé nahrávací studio. Prostor bytu v novém rezidenčním objektu není příliš velký, má dva vstupy, velké okno se sníženým parapetem (45 cm) a balkónové dveře. Přesto se podařilo splnit očekávání mladé majitelky bytu a výsledek si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích již realizované zakázky.

 

 

Varianta A: S ostrůvkem

Jelikož stěna určená pro kuchyňský kout je příliš krátká a nevešly by se tam všechny nutné spotřebiče tak, aby zbyl dostatek místa na pracovní plochu, prodloužila jsem tuto stěnu o vysokou skříň. Za rohem, resp. za skříní pro vestavnou chladničku, vznikl další úložný prostor, kam je možné ukládat nejen věci potřebné v kuchyni. V této variantě jsem se maximálně snažila oddělit kuchyni od nahrávacího studia barovým ostrůvkem, který slouží i jako jídelní posezení. Pracovní stůl, který slouží jako nahrávací studio, je v této variantě ve tvaru L.

 

 

 

Varianta B: Multifunkční stůl

Zde jsem stěnu kuchyňského koutu opticky prodloužila o další vysokou skříň pro vestavnou troubu se skrytou mikrovlnnou troubou za dvířky. V této verzi pracuji pouze se dvěma barvami - s bílou a nerezovou, která byla použita v podobě zástěny, jako obklad za pracovní deskou a jako barva trouby, jež tuto zástěnu opticky doplňuje. Barva alu se v menším podílu vyskytuje i na dvířkách kuchyně a vytváří tak dojem skříněk ve vrstvách, přestože se jedná o jednu skříňku vcelku. Vysoké skříně pro spotřebiče zde vyplnily nepotřebný prostor v rohu vedle vchodových dveří a za nimi opět vznikl úložný prostor navíc.

V této variantě již není použit SDK podhled, návrh se tedy obejde bez jakýchkoli stavebních úprav. Na přání klientky jsem navrhla jiné řešení pracovního stolu s nahrávacím studiem, který je v této verzi multifunkční – slouží k barovému posezení a příležitostně po uklizení přístrojů do připravených zásuvek může sloužit i jako klasický jídelní stůl.

 

 

Varianta B II: Úprava jídelny a nahrávacího studia

Vítězné řešení po schválení návrhu kuchyně vychází z předchozí varianty. Po předložení varianty B jsme došly se zadavatelkou po vzájemných diskuzích nad funkčností multifunkčního stolu k ideálnímu řešení. Ukázalo se totiž, že multifunkční ne vždy znamená praktické. Proto jsem zcela upustila od barového pultu a vytvořila klasický jídelní stůl propojený odkládací policí s pracovním stolem. Realizaci této varianty si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

 

 

Realizace

Kuchyň podle návrhu B II byla vytvořena z modulů kuchyně značky INFINI. Vysoké skříně vytvářejí dojem prodloužené stěny díky důležitým detailům, které umožňuje právě výrobce kuchyní INFINI. To jsou například atypické přesahy dveří přes soklovou lištu, možnosti úprav skříněk přesně dle rozměru, a to jak do šířky, tak na výšku. Vysoké skříně jsou doplněny o nástavce s úložným prostorem až do výše stropu.

Kuchyně též kombinuje několik možností otevírání, a to pomocí přesahů dvířek horních skříněk, díky kterým je částečně skryto i osvětlení pracovní plochy. Pak je tu systém profilované úchopové lišty v barvě ALU, která je montována jako průběžná po celé délce sestavy. A také funguje systém stlačovacího otevírání, využitý v místech, kde není možné použít jiný typ otevírání. Lednice jako jediná v této sestavě má klasickou úchytku.

 


 

Každý nemá to štěstí, že jeho zadání bude vybráno pro naši rubriku, proto je dobré vědět, že např. návrh kuchyně nebo i celého interiéru si můžete u designérky Lucie též objednat. Vaše dotazy zasílejte e-mailem na info@interiorstudio.cz.

www.interiorstudio.cz
info@interiorstudio.cz
736 640 733