Zadání od čtenáře

Byt v půdní vestavbě, ve které se nachází tato kuchyně, koupili mladí manželé před deseti lety. Původní zařízení tedy pochází z této doby. Po několika letech se jim podařilo získat další kus půdy ve vedlejším domě. Rozhodli se celý byt rozšířit a zrekonstruovat, díky tomu se otevřel prostor k oddělení kuchyně od jídelny a k její obnově. Architektonický návrh vypracoval architekt Jan Kyzlink.

Kuchyně před renovací.Půdorys 

Optické rozšíření prostoru

Původní kuchyně působila na příchozího tmavě a stísněně. Pro architekta bylo stěžejním úkolem navrhnout celý prostor o rozměru 3,3 x 2,3 metrů tak, aby opticky působil prostorněji a vzdušněji. Tomuto plánu velice prospělo, že jídelní stůl mohl být přesunut do nově vzniklé jídelny a otevřelo se volné místo pro pohodlný pohyb a manipulaci. Dále už následovala jen práce s objemy a barvami.

Barvy

Díky převládající lehce béžové barvě dostává místnost úplně jiný náboj. Použitím této barvy na protilehlé stěně kuchyně vzniká dojem, že místnost je mnohem kratší. Stejný odstín je navržen místo tradičního obkladu. Čela skříněk a zásuvek mají vzor „zebrano“, který jev poslední době módním hitem, ale dá se předpokládat, že jeho nadčasový design bude ještě dlouhou dobu „in“. Také světlý obklad dlažby působí dojmem, že místnost zvětšuje.

Objemy

Poměr výšky a podlahové plochy místnosti se srovnal snížením stropu sádrokartonovým podhledem, ve kterém je navíc zabudováno osvětlení. Úložné prostory jsou „vytaženy“ až ke stropu, ty nejvýše umístěné mají záměrně dvířka bílé barvy. Na pravé straně je navržena komoda, která ukrývá sofistikovaný výsuvný úložný prostor pro méně používané kuchyňské přístroje, zároveň poskytuje rozšíření pracovní plochy a v neposlední řadě zakrývá nevzhledné těleso ústředního topení.

Nový vzdušný prostor

Proměna této kuchyně dokazuje, že hra s barvami a s přesuny hmot nabízí předem netušené Kyzlinkmožnosti. Jen je nutné mít odvahu a do hry se pustit.

Realizace: KYZLINK, s.r.o., www.kyzlink.com