Konečně jsme se pustili do prvních stavebních úprav místnosti pro budoucí kuchyň.

Plán číslo 1 byl jasný: rozbít betonovou podlahu, nebo-li strop sklepa. Netrvalo dlouho a po sklepu nezbylo ani památky. Uprostřed místnosti zůstalo přes celou šířku velké železné „íčko“, které bylo taky třeba odstranit. Podařilo se. Zůstala jen velká, asi 180 cm hluboká díra, kterou bylo nutno zavést sutí.

Velká díra po sklepu, stojící železná íčka a dveře, z nichž bude potravinová skříň.
Velká díra po sklepu, stojící železná íčka a dveře, z nichž bude potravinová skříň.

Čím zasypat sklep?

Zpočátku jsme si mysleli, že to nebude problém, a že suti budeme mít na rozdávání. Ale přepočítali jsme se. Po dalších drobných stavebních úpravách, kdy všechen stavební odpad končil v jámě, by se výška navážky dala počítat na centimetry.

Přečtěte si, co se dělalo minule.

V té době jsme nevěděli o nikom, kdo by se rád zbavil tohoto stavebního materiálu, a proto jsme kontaktovali známého ze stavební firmy, zda o něčem neví. Vyšlo to. Netrvalo dlouho a měli jsme před domem vysypanou obrovskou hromadu suti, kterou jsme po dvě odpoledne odváželi na určené místo. Vyšlo to úplně přesně.

Zde vidíte, že do místnosti vede jen jedno okno. Odhalené cihly ukazují, kam sahala první podlaha.
Zde vidíte, že do místnosti vede jen jedno okno. Odhalené cihly ukazují, kam sahala první podlaha.

Navrhujeme kuchyni

První bod byl splněn. Následoval další úkol, který spíš záležel na mně. Určit, jak bude rozložena kuchyňská linka, kde budou odpady, kudy povede elektrika atd. atp.

Po důkladném studování a čerpání informací z internetu, co a jak by mělo být v kuchyni uloženo, jsme si mysleli, že to bude hračka. Bohužel, vždycky se objevilo něco, co nás znovu a znovu nahlodalo a dosavadní jistota byla ta tam.

Samozřejmě jsme chtěli vědět, jak by linku navrhl profesionál. Kontaktovali jsme tedy kuchyňské studio. Během několika dnů přijel pán, zaměřil si vše potřebné, zapsal si moje požadavky a se slibem, že nám do týdne pošle grafický 3D návrh, se s námi rozloučil.

Takto vypadal místnost poté, co se kompletně podařilo zavést sklep.
Takto vypadal místnost poté, co se kompletně podařilo zavést sklep.

Oříšek starých dvěří

Slib byl dodržen a my do týdne viděli, jak by mohla kuchyň vypadat. Dokonce se nám podařilo využít starých dřevěných širokých zárubní jako potravinovou skříň a to tak, že se do nich vloží korpus s dvířky. Toto řešení nám ulehčí v tom, že nemusíme staré dveře zazdít a náklady na potravinovou skříň budou nižší.

V té době jsem dostala kontakt na malé stolařství, které mělo skvělé reference. Zkusili jsme jim návrh ukázat a zjistili jsme, že jsou schopni linku udělat ještě za nižší náklady, než nám navrhlo kuchyňské studio. Plácli jsme si. Bylo rozhodnuto a my se mohli pustit do další práce.

Sklep je zasypán a my se pokoušíme o první nákresy kuchyňské linky.
Sklep je zasypán a my se pouštíme do prvních nákresů kuchyňské linky.

Text a foto: Barbora Jálová