Domácí zmrzlina pochopitelně vyžaduje určitý čas a trochu námahy. Kdo ale jednou domácí mraženou pochoutku zkusil, rád se pustí do práce znova. Domácí výroba navíc skýtá tu výhodu, že si každý navolí takové složení zmrzliny, jaké odpovídá jeho chuti, dietě nebo přebytkům zahradního hospodaření. Přístroj, ve kterém se pochoutka vyrábí, se většinou označuje jako zmrzlinovač nebo výrobník zmrzliny. Pochopitelně se nabízí otázka, zda je další spotřebič do domácnosti nutný. Copak nelze udělat zmrzlinu jen tak? Upřímně řečeno, jde to. Bez zmrzlinovače ale hrozí, že se celá akce nemusí úplně povést. Na tom smíchat jednotlivé suroviny podle receptu či fantazie, přidat rozmixované ovoce či drcené oříšky není nic komplikovaného a postup se nemění, ať přístroj máte, či ne. V případě, že ho nevlastníte, vzniklá tekutá směs se následně vlije do mrazuvzdorné nádoby a vloží se do mrazáku. A v tom právě tkví zakopaný pes. Za dobu, než se z tekutiny stane tuhá hmota, se jednotlivé složky mohou oddělit a rozvrstvit podle rozdílné hmotnosti a hustoty. Zmrzlina rozdělená na jahodovou drť, šlehačku a led pak asi úplně nenaplní původní představu. Předejít se tomu dá opakovaným promícháváním tuhnoucí směsi. Na to je ale potřeba mít určitou zkušenost s tím, jak rychle v konkrétním mrazáku pochoutka tuhne.

 

Při správném postupu úspěch jistý

Pro méně trpělivé tu je právě zmrzlinovač. V něm se tekutá směs postupně chladí a zároveň promíchává. Existují ovšem dva typy těchto spotřebičů. První stojí podle příslušenství a schopností od několika stovek zhruba do dvou tisíc korun. Nemá funkci samochlazení, jen dobře izolovanou nádobu, která se nejprve musí dát na určitý čas do mrazáku. Během míchání tak mísa předává nízkou teplotu, čili ochlazuje tuhnoucí tekutinu. Doba tuhnutí trvá něco přes půl hodiny. Nevýhodou je, že při nedostatečném nachlazení mísy nebo příliš vysoké teplotě v místnosti nemusí zmrzlina stihnout ztuhnout úplně. Leckdo může mít také problém s místem na nádobu v mrazáku, zvláště vlastní-li zásuvkový typ. Chladící mísa se dá ovšem dokoupit k některým typům kuchyňských robotů jako příslušenství.

 

Druhou variantu zmrzlinovače představují přístroje s vlastním motorkem na chlazení. Bývají robustnější a hotová zmrzlina se dá očekávat už po dvaceti minutách. Pokud se vyrobená zmrzlina všechna sní, není potřeba vůbec použít mrazák. Jedinou nevýhodou je cena, která se pohybuje v rozmezí čtyř až sedmi tisíc. Výrobníky zmrzliny pro profesionální provozy se samozřejmě pohybují ještě v mnohem vyšších relacích. Oba typy zmrzlinovačů udělají radost, takže si stačí rozmyslet, jak často si chcete zmrzlinu dopřávat, a který typ přístroje proto zvolíte. Rada na závěr: Nezapomeňte, že každá zmrzlinová směs během chlazení nabyde na objemu!



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: Ariete, Baumatic, OBH Nordica, Tchibo, www.isifa.com