Trend ekonomické a časové úspornosti nutí výrobce hledat stále nové funkce, kterými by mohli vybavit své spotřebiče. V tomto případě nevolili cestu nových programů, ale vsadili na efektivnější využití prostoru. Klasické rodině malá trouba stačit nebude, ale pokud zrovna nepeče velkou porci masa nebo cukroví, postačil by jí například k přípravě večeře sestávající ze zapečeného pokrmu nebo pizzy daleko menší prostor trouby, který by se zároveň rychleji ohřál na požadovanou teplotu a dále by během pečení odpadlo zbytečné vyhřívání zbylého volného prostoru.


Trouby pro dvojí pečení

Řešení je vcelku jednoduché. Vnitřní prostor trouby se v případě potřeby rozdělí pomocí speciálního dělícího izolačního plátu na dvě zóny. V každé z nich lze poté díky dvěma nezávisle fungujícím topným systémům péci ve zcela jiném režimu nebo lze využít jen jednu zónu. Oddělení zón rovněž zaručuje, že se mezi sebou nebudou prolínat pachy z připravovaných pokrmů.


Dvojité proudění

Každá značka volí samozřejmě trochu jiný přístup a označení, ale princip zůstává stejný. Společnost Samsung nabízí vestavné trouby s technologií nazvanou TwinConvection. Trouby disponují dvěma nad sebou umístěnými horkovzdušnými systémy a dvěma grily, které pracují nezávisle na sobě, ale mohou se spojit při pečení například velké krůty nebo vánočního cukroví, stejně jako při sušení hub nebo ovoce, neboť do trouby lze umístit až pět plechů najednou, což je dáno tím, že trouby mají oproti běžným typů větší využitelnou kapacitu (65 l).


V otevřeném prostoru

Značka Hotpoint vyslala na trh zdvojenou vestavnou troubu z luxusní kolekce Luce s označením Openspace OK 1037EL D.20 X/HA. Kromě ještě většího objemu (70 l) a 12 programů umožňuje rovněž rozdělit troubu na dvě zóny, mezi nimiž může být teplotní rozdíl až 100 °C, díky čemuž lze opět připravit najednou pokrmy rozličných vůní, ale i nároků na délku a teplotu pečení. Varianta Main Space je proto určena zejména k přípravě kompletního jídla v kratším čase. Teplotu pečení je možné regulovat mezi 50 a 250 °C. Naopak pro přípravu jednoho druhu pokrmu nebo ohřátí jídla slouží tzv. Small Space zabírající pouhých 20 l objemu vnitřního prostoru, kdy trouba pracuje pouze v horní části.

Dále trouba disponuje systémem Dual Flow System, založeném na dvojí regulaci vzduchu, odtahu a ventilaci, což zaručuje rovnoměrnost cirkulace teplého vzduchu a udržení nižší teploty dvířek trouby oproti tradičním troubám. Úsporou času při čištění je funkce pyrolýzy. Při jejím spuštění se automaticky zamknou trojitá dvířka a trouba se zahřeje na teplotu 500 °C, čímž se veškeré napečené nečistoty spálí na prach, který stačí lehce setřít houbičkou.
 



Autor: Zuzana Ottová | Fotografie: Hotpoint Ariston, Samsung