Indukční varné desky můžeme považovat za zatím nejvyšší formu spotřebičů určených k vaření. Hlavním důvodem je odlišný a přitom velmi ekonomický způsob vaření oproti ostatním spotřebičům. Každý, kdo se o kuchyňské spotřebiče trochu zajímá, již ví, že indukční vaření je podmíněno vznikem elektromagnetického pole mezi dnem varné nádoby a cívkou umístěnou pod sklem varné desky. Aby tento princip mohl fungovat, musí být dno feromagnetické. Nejste-li si jisti, že kastrol, hrnec nebo pánev není z nevhodné slitiny či hliníku, lze použít jednoduchou zkoušku přiložením magnetu. Pokud se ke dnu přichytí, je nádobí vhodné pro indukční vaření.

Když máte správné nádobí a indukční varnou desku, je vaření opravdu hračka. Po nastavení vhodného programu už deska hlídá jídlo prakticky za vás. Také se postará o bezpečnost provozu. Největším plusem je bezesporu to, že se na ní nikdy nemůže vznítit třeba spadlá či pozapomenutá utěrka nebo chňapka apod. Čím ještě může nepsanou soutěž mezi spotřebiči vyhrát? O tom mluví čísla ze statistik, například ta, která poskytla společnost Whirlpool.


Indukce v číslech

Indukční varná deska je energeticky efektivnější, oproti plynové až dvojnásobně. Je to dáno tím, že nedochází k teplotním únikům, neboť se vzniklé teplo generuje do kontaktní plochy hrnce.

Při testu s přivedením 2 l vody k varu postačilo indukční desce 5 minut, běžná sklokeramická deska potřebovala na dosažení varu 8 minut a plynová ještě o minutu víc. Spotřeba indukční desky činila 0,230 kWh, sklokeramické 0,275 kWh a plynové 0,395 kWh. Desky se 6. smyslem navíc ušetřily až 20 % energie díky využití inteligentního algoritmu při dodávání energie.

Podobná situace je i v případě chladnutí desek po ukončení vaření. Indukční varná deska v porovnání se sklokeramickou deskou zchladne rychleji o 75 %. Po dosažení bodu varu 1 l vody se indukční deska ochladí na bezpečnou teplotu 60 °C za 6 minut, plynová deska za 14 minut a sklokeramická dokonce za 25 minut.

 


Celoplošná indukce

Společnost Miele letos zařadí do své produkce nový typ inteligentní indukční varné desky Flextouch, u níž lze využít pro vaření kteroukoliv část plochy. Sama automaticky detekuje polohu nádobí. Pod 90 cm širokou sklokeramickou plochou má umístěno celkem 36 cívek, které se sjednocují do varných zón, jež se při položení nádobí v daném místě po zapnutí desky aktivují.

Označení FlexTouch naznačuje, že varná deska je velmi flexibilní a lehce, srozumitelně ovladatelná. Pro přípravu jídel si lze zvolit jeden ze tří módů. Multifunkční mód umožňuje libovolné rozložení až pěti hrnců nebo pánví na sklokeramickou plochu. Jejich rozmístění se zobrazí na displeji. Aktivace a nastavení výkonu jednotlivých varných zón se provádí dotykem na displeji. Při sólovém módu se všechny indukční cívky pod sklokeramickou deskou spojí v jednu velkou varnou plochu, u níž se nastavuje jednotný výkon. Trojitý mód nabídne tři samostatné varné zóny, u nichž lze navolit libovolný výkon nezávisle na ostatních zónách.

Dotykový displej je nově na sklokeramické ploše umístěn o něco výše, což ho více chrání před nechtěným stykem s horkým nádobím. Ke komfortu a bezpečnosti užívání přispívá funkce časování, ukazatel zbytkové teploty a blokace spuštění.

Potenciální zájemci ale na všechny vychytávky varné desky budou muset počkat do října, kdy se oficiálně objeví na evropském trhu.


Elegantní standard

S novou indukční varnou deskou ACM 847 BA přichází značka Whirlpool. Ta nabídne víceméně standard, co se rozměrů i varných zón týče. Je vybavena čtyřmi zónami, z nichž dvě tvoří flexizónu. Obě zóny lze používat buď samostatně, nebo je spojit v jednu rozměrnější.

Deska je vybavena inteligentní senzorovou technologií 6. smysl, která podle výrobce pomůže ušetřit až 20 % energie. Má dotykové intuitivní ovládání, nechybí funkce Jet Start Booster, zabezpečující rychlý ohřev, dětská pojistka a další standardní funkce.

 



Autor: Zuzana Ottová | Fotografie: HOTPOINT, MIELE, WHIRLPOOL