Možnost volného cestování přispívá k poznávání pro nás exotických zemí, jejich kultury, ale i gastronomie. Tak si do Evropy našly cestu právě kokosové brikety. Brikety nebo jen kokosové slupky v přírodním stavu jsou v jihovýchodní Asii tradičním topivem. Pro milovníky asijské kuchyně se tak naskýtá možnost připravit si na otevřeném ohni jídla s autentičtější chutí a pro všechny příznivce grilování pak pokrmy mnohem méně zatěžující organismus.


To je ale kokos

Brikety vznikají z odpadních surovin při zpracování kokosových ořechů, takže nehrozí, že pocházejí z nekontrolované těžby dřeva. Neobsahují žádné chemické přísady, protože se vyrábějí pouze lisováním zuhelnatělých kokosových slupek. Na základě testů splňují přísné normy EU. V ohništi grilu pak nejvíce připomínají nadnormativní cereální polštářky.

Další nespornou předností kokosových briket je vysoká výhřevnost a dlouhá doba žhnutí. Bez problému lze na jedné várce grilovat víc než čtyři hodiny. Jsou proto ideální na rodinné nebo přátelské párty, ale využít se dají i pro krátké grilování, po němž je možné brikety nechat vyhasnout, nejlépe s přiklopeným víkem grilu, aby se omezil přívod vzduchu, a poté je využít při dalším grilování. Silně žhnoucí palivo zase napomůže k rychlému opečení masa, čímž se maso zatáhne, nevytéká z něho šťáva, a tudíž není vysušené. Dobré spalování briket se projeví i minimem zbytkového popela.

Posledním plusem je absence kouře a zápachu z uhlí, což uvítají jak uživatelé briket, tak jejich sousedé. Grilovaná jídla nezískají typickou pachuť spáleného uhlí.

Cena kokosových briket je o něco vyšší než cena dřevěného uhlí. Rozdíl se srovná díky dlouhé době žhnutí.

 



Autor: Zuzana Ottová | Fotografie: 4INFO.CZ a archiv autorky