Nepatříte-li ke skalním trampům, pro něž jsou technické vymoženosti tabu a při vaření si vystačí s otevřeným ohništěm, kotlíkem a loveckým nožem, nebude od věci se na dovolenou vybavit odpovídajícími spotřebiči, jejichž výběr závisí na tom, jakou důležitost vaření na dovolené přikládáte, a také zda je musíte vtěsnat do batohu, nebo si je odvezete autem, které navíc rozšiřuje možnosti o spotřebiče napájené 12 V. Mnohé z nich navíc využijete i o víkendu na chatě nebo při jednodenních výletech.

 

Oheň i led

K základnímu vybavení pro provoz "polní kuchyně" patří spotřebiče se zcela odlišnými vlastnostmi. Mezi nejdůležitější patří chladničky nebo chladicí boxy, v nichž na dovolenou dovezete i potraviny, které by jinak cestu v horkém autě nebo autobusu bez újmy nepřestály. Napojené na autobaterii vám poslouží i během pobytu, kdy je můžete využít také k chlazení nápojů. Některé typy lze navíc napájet i 220 V.
Na druhém místě jsou spotřebiče z opačné strany spektra fyzikálních vlastností, a to ty, kterým vládne tepelná energie. Sem patří varné konvice, vařiče, grily.
Příliš místa nezaberou ani malé bateriové mixéry či frapovače, jejichž pomoc oceníte jak při přípravě polévek a kaší, tak i různých teplých nebo studených drinků.

 


 
 

Ponořte se do nostalgie

Pro ty, kteří už jsou na světě nějaký ten pátek, bude každé použití "ponoráku", tedy ponorného ohřívače či vařiče, vzpomínkou na dětství na "erohácké dovolené" s rodiči, kdy se v hotelových pokojích či chatkách vařil postupně v malém kalíšku čaj pro celou rodinu. Na zahraničních dovolených bylo takové vaření adrenalinovým sportem, protože s jinými typy zásuvek si český kutil poradil sundáním zástrčky a zapojením kabelů přímo do sítě. Aby vás něco podobného nezaskočilo, můžete si koupit adaptér umožňující připojit i starší spotřebič se zástrčkou podle české normy do zásuvky odpovídající normě místní. V rámci EU by už ovšem mělo být připojení k elektrické síti jednotné.
Ponorák využijí především mladí cestovatelé, kterým svým minimálním objemem a hmotností nezabere příliš místa v batohu a bude stále při ruce. Ve spartánských veřejných umývárnách si s jeho pomocí ohřejí vodu na čištění zubů a kdekoliv na cestách poskytne dostatek horké vody pro přípravu čaje, kávy nebo instantní polévky.

 

Je to bomba

Pro vaření pod stanem nebo v rekreačních chatkách či karavanech jsou určeny různé typy vařičů na propan-butanové kartuše, lidově bomby. Podle délky pobytu a četnosti vaření je třeba vybírat jejich velikost nebo si vzít s sebou ještě náhradní kartuš. Plynové vařiče mají výhodu v dobré regulaci plamene. Rychlost vaření je přeci jen o něco pomalejší než u zemního plynu. Vzhledem k tomu, že se jedná o otevřený oheň a náplň pod tlakem, je třeba zvýšená opatrnost. Výhodou kartuše je, že ji lze použít jak k vaření, tak ke svícení. Přes den můžete vařit, večer připojíte ke kartuši lampu a máte dostatek kvalitního světla.

 

V lihu

Dalším typem společníků na cestách jsou lihové vařiče, od těch nejjednodušších skládacích, které mají velikost pouzdra na cigarety, a do nichž se používá tuhý líh v kostkách, po vařiče na tekutý líh s regulací plamene.

 

 

Skoro jako doma

Máte-li pevný cíl cesty, na jehož konci čeká chatička nebo apartmán se zavedenou elektřinou, nebude s vařením problém. Nejsou-li vybaveny kuchyňkou, stačí si dovézt z domova jedno či dvouplotýnkový elektrický vařič. Pokud máte prostor i na přibalení speciálních hrnců, můžete zvolit jednoplotýnkový indukční. Také malé varné konvice s obsahem okolo půl litru nezaberou mnoho místa a na dovolené udělají velkou službu.

 

Kuchyně v autě

Existuje celá řada autopříslušenství zaměřená na vaření a uchovávání potravin. Speciálně upravené spotřebiče na 12 V či 24 V vám umožní chladit potraviny a nápoje během cesty i pobytu, uvařit si vodu ve varné konvici nebo s pomocí ponorného vařiče atd.

 

Hrátky s ohněm

K nejoblíbenějším prázdninovým spotřebičům patří grily všech možných velikostí, funkcí, s nejrůznějšími zdroji energie. Pro výlety a dovolené jsou vhodnější jednorázové nebo malé skládací grily na dřevěné uhlí.
 



Autor: Zuzana Ottová | Fotografie: www.isifa.com