Kdo v kuchyni tráví více času, než stačí k vložení mražené pizzy do mikrovlnky, jistě někdy alespoň na okamžik pomyslel na to, jak by bylo příjemné, kdyby se zelenina nemusela čistit, zbytky z talířů vysublimovaly a odpadkový koš půl dne po vynesení zase nepáchl. Jenže tak to na světě nechodí a při přípravě bramborové kaše nebo zeleninové polévky každý kuchař hned v úvodu předvede svůj léty propracovaný trik, jak co nejrychleji a nejúsporněji očistit a naporcovat suroviny.

O poznání větší zátěž představuje bioodpad pro restaurace a velké kuchyně. Proto už v roce 1927 přišel americký architekt John W. Hammes s přístrojem na drcení kuchyňského odpadu, umístěným pod odtokovým hrdlem dřezu. Po jedenácti letech testování spustil výrobu produktu, který si rychle získal popularitu v amerických a po několika desítkách let i našich komerčních provozech i domácnostech.

 

Výhody skryté síly

Drtič kuchyňského odpadu se hodí na likvidaci všech zbytků biologického původu, tedy jak slupek a částí ovoce a zeleniny, tak odřezků masa a kostí. Je relativně bezpečný, protože motorkem poháněný drticí mechanismus zůstává skryt hluboko v odpadní trubce. Odpad se hází do výlevky a drtič ho rozmělní na drobné kousky, které bez problémů odejdou odtokem do kanalizace. Výrobci a prodejci drtičů se opírají o fakt z biologie, že těla rostlin a živočichů jsou z většiny tvořena vodou, tudíž po rozdrcení bioodpadu zbývá ve splašcích jen minimálně pevných částí, jež se pak snadněji rozloží v čističkách vody a septicích.

 

 

Hladoví hlodavci

Jenže ouha, bohulibý plán minimalizace odpadu narazil v našich zeměpisných šířkách na nečekaný problém. Výrobci drtičů se často opírali o teorii, že když lidé méně vyhazují bio odpadky do popelnic, zamezují tím šíření potkanů a snižují nebezpečí přenosu nemocí a nebezpečných bakterií. Nyní tento argument převzali odpůrci drtičů z řad správců kanalizačních sítí. Potkani jsou totiž zdatní plavci a nenajdou-li potravu u popelnic, rádi se za ní proběhnou kanalizační stokou.Kanalizační síť ve většině českých měst byla postavena před poměrně dlouhou dobou za odlišných technologických podmínek, a ačkoli je udržována, nelze uhlídat vše. Odborníci poukazují na to, že zanedbaný nemusí být přímo odpadní kanál, ale také napojení domu. Než zastánci obou protichůdných táborů najdou společné řešení, dá se udělat jediné - nechat si před koupí kuchyňského drtiče zkontrolovat stav kanalizace v domě.

 

O tématu diskutujte na našem diskusním fóru Kuchyňské spotřebiče malé.

 

Text: Daniela Opočenská
Foto: drticeodpadu.cz, nazeleno.cz, www.isifa.com



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: drticeodpadu.cz, nazeleno.cz, www.isifa.com