Jsou přístroje, které sice máme doma, ale používáme je jen zřídka. Před nákupem váháme, jestli to opravdu má smysl, a přemýšlíme, kolik s tím bude práce. Ovšem již první použití s přátely či v rodinném kruhu nás přesvědčí, že to stálo za to. A proto chystáte-li letní večírek, nemusíte nutně mazat chlebíčky. Příprava zdravého občerstvení může být zábavná i pro hosty. Vyšší teploty nás totiž lákají k častější konzumaci zeleniny a ovoce...

Ne každému se ovšem chce jíst vitaminy pořád dokola. Proto přichází na řadu odšťavňovač, jehož pomocí lze vylisovat šťávu prakticky z čehokoli a vymýšlet tak zajímavé kombinace. Šťáva z mrkve ochucená zázvorem výborně chutná v kombinaci s červenou řepou či jablkem. Salátová okurka se dá po vymačkání smíchat s rozmixovaným vodním melounem, mátou a nasekaným ledem. Drink lze také dochutit medem. Jen si při experimentování dejte pozor na česnek a cibuli, jejich koncentrovaná šťáva je totiž hodně agresivní a ne každý ji snese. Další cestu, jak využít čerstvé ovoce, představují mléčné koktejly. Stačí do mixéru hodit jahody, trochu hnědého cukru a zalít to mlékem a všechny děti začnou okamžitě poslouchat. Mixér zachová vlákninu, což dobře svědčí trávení. Stejně velký prostor pro experimenty skýtá domácí zmrzlinovač. Příprava je sice zdlouhavější, ale domácí zmrzlinou uchvátíte.

 

 

I na teplé dojde

Vaflovač lze pořídit samostatně, nebo ve formě výměnných plotének k sendvičovači. Vafle ze samostatného přístroje mívají ovšem větší rozměr a dají se za tepla opatrně vytvarovat do tvaru misky nebo stočit do zmrzlinového kornoutku. Radost udělá i čokoládové fondue, pro jehož nahřívání stačí čajová svíčka. Do rozehřáté čokolády si každý namočí čerstvé ovoce napíchnuté na tenké vidličce. Letní party se ale nemusí točit jen kolem sladkého. Palačinky a omelety se dají dochutit sladkou i slanou náplní. Nástavec nebo místo na jejich výrobu mívají některé modely stolních nebo raclettových grilů. Zatímco klasické fondue může někomu v létě připadat příliš těžké, vhodnou náhradu představuje grilování masa a zapékání v miskách právě na raclettovém grilu. Každý si nandá do zapékací misky podle chuti, čímž lze zabránit stížnostem účastníků, že jim některé pokrmy či přísady nechutnají. Ačkoli výše zmíněné spotřebiče nepoužíváme často, není třeba pořízení litovat. Právě občasné používání jim dodává slavnostní charakter a  všichni se těší, až si spolu opět udělají zmrzlinový pohár nebo se posadí k raclette.
 



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: www.isifa.com, Tchibo, Tefal