Co je multifunkční hrnec?

Jedná se o jakousi malou „troubu“, většinou s kulatým půdorysem a se skleněnou mísou. Díky ní můžete na celou přípravu jednoduše dohlížet. Skleněnou misku lze u některých typů vyměnit za teflonovou.

Dovnitř přístroje se vkládá jeden nebo dva rošty, podle toho zda budete připravovat jeden nebo více pokrmů současně. Zákazníci si je pořizují do víkendových bytů nebo chat kvůli úspoře místa a nebo také v případě, že nemají doma troubu nebo s ní nejsou spokojeni.

Technické parametry

Při výběru dejte pozor na obvyklé technické parametry, jako je příkon (ideální je kolem 1300 W) a také rozmezí teplot, ve kterých je multifunkční přístroj schopen pracovat (bývá od 50 do 250 stupňů Celsia).

Čas hodně ušetří také funkce samočištění hrnce. Co se funkcí týče, bývají na tom dostupné typy podobně – určitě by neměla chybět funkce rozmrazování a kvalitní cirkulace horkého vzduchu.

Pánev pro horkovzdušný hrnec.
Pánev pro horkovzdušný hrnec.

Základní funkce

V tomto přístroji můžete opékat nebo péct potraviny (včetně sladkého), grilovat je, vařit klasicky nebo v páře, nebo jen vařit či rozmrazovat. Způsob fungování je velice jednoduchý, zvládne ho každý. Další výhodou je, že tento způsob vaření je poměrně zdravý, nedochází zde k zbytečnému přepalování tuků.

Vyzkoušeli jsme to!

Další výhodou multifunkčního hrnce je, že záleží jen na fantazii kuchaře, jak jej použije. Takové klasické je pečení kuřete nebo příprava zdravé ryby, můžeme je rovnou připravovat i s přílohou naráz. Po cca 20 minutách můžete získat výborné brambory s křupavou kůrkou, jakých při běžném vaření jen tak nedosáhneme.

Během chvilky můžete také rozpéct staré pečivo nebo si do něj nechat zapéct sýr nebo uzeniny. Vyzkoušeli jsme také funkci grilování – ta samozřejmě není špatná, můžete připravovat naložené maso, ale výsledek nikdy nebude tak dobrý jako u klasického grilu.

Přírodní plátky kuřecího připravené zdravým vařením v páře ale byly z tohoto přístroje vynikající. Pokud máte rádi topinky, také se vám tento typ vyplatí –
připraví je na sucho a jsou velmi křupavé. Zkoušeli jsme také péct sladké pečivo a výsledné buchty nás velmi příjemně překvapily.

Multifunkční hrnec od firmy Hyundai.
Multifunkční hrnec od firmy Hyundai.

Rohnson versus Hyundai

Tyto dvě firmy zatím u nás představují nejčastěji vyhledávané výrobce multifunkčních hrnců. Oba produkty jsou na první pohled od sebe k nerozeznání a jsou také cenově srovnatelné – lze je zakoupit v ceně kolem 1500 Kč, což je v poměru k jiným předraženým novinkám na trhu poměrně příznivá cena. Hodí se tak jako pěkný svatební nebo narozeninový dárek.

Hrnec Hyundai má o 1 litr větší skleněnou mísu (12 litrů) než hrnec Master Chef od Rohnsonu (11 litrů). Přístroj Hyundai má nejnižší teplotu 65 stupňů, Rohnson 50. Proto pokud potřebujete péct pomalu na nízkou teplotu, volte spíše druhý typ. U přístroje Rohnson se nám líbí také funkce částečného samočištění, oba přístroje se ale velice snadno udržují a neuděláte chybu koupí ani jednoho z nich.

Text: Zuzana Veselá
Foto: datart.cz; telefony-elektro.cz; ostatni-male-spotrebice.elektromedia.cz



Autor: Zuzana Veselá | Fotografie: datart.cz; telefony-elektro.cz; ostatni-male-spotrebice.elektromedia.cz