Ostatně na ostrých hoších bude ležet značná část příprav svátečního menu, už z toho důvodu je jejich nabroušení velice důležité. Ale není brousek jako brousek. Co by měl tedy umět?


Jak vybírat brousek

Pro naostření tvrdé čepele (i keramické) jsou potřeba brusné kotouče nebo válečky z ještě tvrdšího materiálu, nejběžněji se používají diamantové. U měkčího materiálu čepele se doporučuje méně tvrdý brusný systém, aby se nože příliš brzy neobrousily. Výhodný je tudíž dvojitý brousek umožňující broušení obou typů. Brousek neboli ostřič by měl mít nastavení úhlu broušení minimálně 20 °. Pro jeho správné zbroušení slouží vodicí drážky. Ideální je brousek se třemi fázemi broušení - vytvořením úhlu ostří čepele, začištění ostří a nakonec vyhlazení ostří. Běžněji se v nabídce pro domácí použití objevují spíše brousky dvoufázové.

Volit lze mezi elektrickými a mechanickými. Vysoce kvalitní elektrické brousky bývají dražší, broušení je ovšem efektivnější, rychlejší a pohodlnější.


OBH NORDICA 9967

Z nabídky trhu zaujme například elektrický OBH NORDICA 9967, jehož výkony provázejí spokojení uživatelé ovacemi hodnými olympijského vítěze. Brousek je vhodný pro hladké nože z nerezové i uhlíkové oceli s úhlem 25 °–45 °. Má patentovaný keramický brusný systém složený z dvaceti kotoučů s flexibilní brusnou plochou přizpůsobující se šířce broušeného nože. Brousek dokáže naostřit i ten nejtupější nůž nejpochybnější provenience. Pro něj je připravená zdířka s diamantovými kotouči. Schopnostem spotřebiče odpovídá i cena okolo dvou tisíc korun.

 

 

 


Damaster Z 1001

V nižší cenové hladině (okolo čtyř set korun) lze pořídit například elektrický diamantový ostřič nožů Damaster Z 1001, který je určen k broušení nožů ocelových, keramických i nožů z damascénské oceli. Je vybaven vodicími drážkami a čtyřmi brusnými diamantovými kotouči pro hrubé i jemné broušení.

 

 

 


ORAVA BN-40

Do stejné cenové skupiny patří rovněž elektrická bruska ORAVA BN-40. K ostření slouží safírové brusné kotouče. Broušení probíhá ve dvou stupních. Nejdříve je při hrubém broušení pomocí vodicích drážek vytvořen požadovaný úhel hrany čepele a při následném jemném přebroušení je nabroušena čepel.

 

 

 


FISKARS ROLL 857000SHARP

Z mechanických je poměrně dobře uživateli hodnocen brousek FISKARS ROLL SHARP 857000 s brusnou plochou z japonského keramického kamene s tvrdostí čtyřikrát vyšší než ocel. Je vhodný pro všechny typy čepelí, tedy nejen pro hladké, ale i zoubkované. Je ale trochu větší fajnovka než jeho elektrický kolega značky Nordica a se starými noži si dobře neporadí. Plusem je oboustranné použití, takže na něm bez problémů naostří nože praváci i leváci.



Autor: Zuzana Ottová | Fotografie: www.isifa.com, Orava, MALL.CZ, digiprofi.cz