Sporák, nebo varná deska?

Toť otázka. A že je nabídka široká. Od varných desek, přes trouby, až po vestavné a volně stojící sporáky. Kdo ovšem chce mít vše pěkně pohromadě, volí sporák. Ale určitě je to otázka účelnosti a prostoru, sestavy a vybavení celé kuchyně, ale též vkusu, stylu a financí.

Sporák
 Sporák patří k nejpodstatnějšímu kuchyňskému vybavení.

Volně stojící sporák

Je složen z tří, nebo čtyř částí – varná deska, trouba a gril, případně úložný prostor. Každý jednotlivý díl nabízí nejrůznější funkce, někdy je jich více, jindy méně (dáno výrobcem a typem zvoleného spotřebiče), ovšem všechny závisí na druhu paliva – respektive způsobu (druhu záhřevu) vaření.

Lze mít jednodruhové nebo kombinované varianty, jako například celý plynový nebo elektrický sporák, elektrická trouba a plynová varná deska, horkovzdušná trouba a plynová deska.

K těm novějším kombinacím patří keramická či indukční varná deska a k ní horkovzdušná nebo parní trouba. Styl, design i barva a materiál takového sporáku je otázkou osobní volby, ale vše by mělo zcela určitě korespondovat s vybavením kuchyně.

Kuchyň
Pro velkou rodinu je vhodný tento černý krasavec.

Na čem se líp vaří?

Na výběr máme několik druhů paliva, které lze i velmi příjemně kombinovat.

Plyn – nutná je dodávka plynu centrálně nebo lze použít kapalný propan uložený mimo dům v zabezpečeném tanku. Plynová trouba bývá většinou výhřevnější nahoře než v dolní části. Spalování plynu také vytváří vlhké prostředí, které zabraňuje rychlému vysychání potravin, což je zvláště dobré při pečení masa.

Plynové varné desky jsou rychlé a snadné na ovládání. Ty standardní mají čtyři hořáky, z toho obvykle jeden velký, dva střední a jeden menší hořák. Existují ovšem i větší varné desky, čítající až osm hořáků, a v současnosti mají všechny nové typy i hořák na podporu vaření ve wok pánvi. Samozřejmostí by mělo být automatické zapalování a safe bezpečnostní systém vypnutí plynu.

Elektřina – je čistým a efektivním způsobem vaření. Dnes mají tyto spotřebiče velmi moderní ovládání a nastavení umožňuje předvolbu vaření oblíbených pokrmů. Konvenční elektrické trouby jsou vybaveny topnými tělesy v boční, horní nebo horní i dolní části. Vždy hřejí více nahoře. U elektrických varných desek se musíme smířit s pomalejším ohříváním a vychládáním.

Trh nabízí kombinaci elektrický sporák s horkovzdušnou troubou s topným tělesem okolo ventilátoru. Ta peče rychleji a při nižších teplotách než konvenční elektrická trouba a není třeba ji předehřívat. Při použitím tohoto druhu trouby je ale nutno dobře navolit teplotu i dobu pečení, abychom jídlo nespálili.

K elektrické varné desce lze pořídit i horkovzdušnou troubu s horním a spodní topným tělesem a ventilátorem, kde obíhá vzduch celou troubou. Některé tyto trouby mají i tzv. pomalé vaření (respektive pečení), které kopíruje způsoby vaření samostatného pomalého hrnce.

Multifunkční elektrické sporáky pak nabízí několik variant vaření a pečení – konvenci, ventilátor, gril a kombinaci ventilátoru s grilem.

Kuchyň
 A co říkáte na tento multifunkční úžasný retro kousek?

Indukční varné desky

Máte li rádi nové a progresivní věci, určitě o ní zauvažujte. Tato varná deska má plochý černý povrch ze speciálního skla.

Pod každou varnou zónou je indukce, která se zahřívá, ale okolí varné zóny zůstává chladné, maximálně jen vlažné. Je to rychlý a bezpečný způsob vaření. Nevýhodou je čištění, skvrny řešíme nejlépe ihned, po zaschnutí už je zde nebezpečí mechanického poškození povrchu.

Halogenové varné desky

Ty jsou vytápěny halogenovými žárovkami, kdy jejich teplo směřuje nahoru a svítí, když je zapnuto. Velmi rychlý, citlivý a snadný způsob užívání je skvělou alternativou.

Ty „vymakanější“ mají v sobě i samostatné obvody, a vy můžete vařit na menším prostoru v nich. Stejně jako u indukční keramiky i tady je ošetřování a údržba složitější, nejlépe je mít speciální čistící prostředek. A samozřejmostí je v obou případech bezpečnostní dětský zámek.

Indukční sporák
Indukční sklokeramické varné desky jsou skutečně IN - samostatně i se sporákem.

Jak se pozná kvalita?

Je několik parametrů, které by moderní sporák nebo varná deska měly určitě splňovat: 

  1. U varných desek zmiňovaný bezpečnostní dětský zámek.
  2. Safe bezpečnostní systém vypnutí plynu a automatické zapalování.
  3. Hořák na wok pánev na varné desce.
  4. Pomalé pečení u horkovzdušné trouby. 
  5. Stay vložky, což jsou odnímatelné kovové vložky na stranách i v zadní části trouby, usnadňující čištění celého zařízení. 
  6. Katalytické vložky – speciální vložky, umístěny na bocích uvnitř trouby, které mají speciální povrch proti mastnotě a potřísnění tukem. 
  7. Pyrolýza – ta je jedním z nejefektivnějších systémů samočištění. Volba pyrolýzy bývá přímo v programech trouby, a funguje jako ohřev trouby na velmi vysokou teplotu tak, aby se nečistota změnila na šedý popel, který se po vychladnutí jen smete.
  8. Autovypínač trouby na nastavení času i teploty.
  9. Skleněný průzor do trouby, abyste měli přehled o postupu pečení.
  10. Boční úchyty na více plechů a police na více nádob, tím možnost péct naráz mnohem větší objem potravin. 
  11. Snadné ovládání – senzory, úchyty, tlačítka, knoflíky u varné desky i trouby zajistí efektivní práci.
  12. U trouby dolní úložný prostor na plechy, pánve a pekáčky.

Text: Pavla Jelínková
Foto: flickr.com