Kdo vyjíždí přes víkendy na chalupu, jistě zná ten pocit, když stojí uprostřed rozhodování, jestli se dřív pustit do přerostlé trávy, natírání plotu nebo zalévání jahod. Do toho začnou děti, případně jiní rodinní příslušníci, vřískat, že mají hlad. Ale odložit práci a jít vyvařovat nevděčným potomkům znamená přijít o drahocenný čas. Naštěstí existují přístroje, které mají více funkcí a lze je v krizových situacích využít různě. Navíc u nich není třeba celou dobu stát, protože mají časovač a dokáží se samy vypnout. Pochopitelně se nemusí využívat jen v chalupách a dalších víkendových stavbách, své uplatnění najdou i doma. Zkrátka vždy, když není času nazbyt.


Domácí všeuměl

Pečicí pánev, stejně jako remoska, klasika českých kuchyní, potřebují k vaření jen přívod elektřiny. U pánve se ohřívá nádoba, ve které se jídlo připravuje, remoska má termostat ve víku. Mimo tento rozdíl se oba přístroje hodí na vaření, smažení, pečení, dušení i zapékání. A buchty z remosky určitě přijdou vhod ke svačince během upracovaného odpoledne.

Další přístroj se jmenuje Thermomix a funguje jako „kuchyň v kostce“. Jde na něm totiž připravit jídlo od počátku do konce. Nejprve dokáže suroviny zvážit, pak je podle potřeby rozmixuje, rozemele nebo rozseká a následně vše smíchá či našlehá. Na rozdíl od běžného robota umí navíc vařit - klasicky i v páře.

Naprosto neocenitelným pomocníkem na chalupě je domácí pekárna. Podle typu a nabídky pečicích programů v ní lze jednoduše připravit různé druhy sladkého i slaného pečiva – stačí jen zmáčknout knoflík či dva. Některé modely jsou mimo program na výrobu džemu vybaveny i funkcí jogurtovače, což umožňuje téměř okamžitě vychutnat plody svého zahradního snažení.

 

Pomohou a ušetří

Některé přístroje umí kromě času šetřit i spotřebu. Konvice Quick & Hot, která je v podstatě kombinací filtrovacího a varného zařízení, dokáže ohřát vodu již za tři vteřiny. Tím uspoří zhruba dvě třetiny běžné spotřeby. Navíc ohřeje jen takové množství vody, jaké je třeba.

Fritovací hrnec ActiFry si zase vystačí s naprostým minimem tuku a šetří tak zdraví strávníků. Tuk je pomocí cirkulujícího horkého vzduchu rovnoměrně přenášen na povrch jídla, kde vytvoří opečenou vrstvičku. Díky tomu na kilo hranolek stačí přidat pouhou lžíci oleje. Ve fritéze se dá připravovat maso, zelenina i jídla s omáčkou.
Multifunkční přístroje mají ovšem jednu nevýhodu, na níž je třeba být předem připraven. Před nákupem je nutné zvážit, který typ přístroje a s jakým vybavením je vzhledem k životnímu stylu rodiny ten pravý. Navíc bývá opravdu potřeba prostudovat manuál.

Na chalupě se uplatní i přístroje, které umí více věcí.

Text: Daniela Opočenská
Foto: www.Isifa.com, Eta, Moulinex, Remoska, Tefal, Vorwerk



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: www.Isifa.com, Eta, Moulinex, Remoska, Tefal, Vorwerk