Na přípravu šálku dobré kávy nestačí mít kvalitní přístroj, který ji vyrobí. Důležité také je, možná ještě víc než schopnost techniky, co se do kávovaru vkládá. Ideální způsob nakládání s kávou znamená koupit ve vyzkoušeném obchodě menší množství čerstvě upražené kávy a doma ji před přípravou umlít ve vyčištěném mlýnku.

Zbylá kávová zrna se musí uložit v temnu a suchu a co nejrychleji spotřebovat. Z výčtu jasně vyplývá, že možností, kde udělat chybu, je dost. Proto řada výrobců kávovarů přišla se způsobem, jak omezit konzumentovi komplikace a zároveň dosáhnout dobré kávy. Na trhu se objevilo množství přístrojů, do nichž se nedávají zrna celá ani rozemletá, ale pouze speciální kapsle s namletou kávou. Ta je přesně nadávkována podle druhu, příchuti a typu nápoje. V kapsli je uzavřena tak, aby dovnitř nepronikal vzduch a káva si déle uchovala svoji čerstvost.

 

Pro a proti

Jakmile se objevily první kávovary na porcovanou kávu v kapslích, zvedla se také vlna kritiky. Jako největší negativum nejčastěji stále ještě zaznívá názor, že po pořízení přístroje se musí kupovat pouze stejný typ kapsle od příslušné značky, což je pravda. Navíc každý producent nabízí více druhů příchutí. Proto je nutné před nákupem přístroje ochutnat kávu od více výrobců, aby si každý našel pro sebe to nejlepší řešení. Další argument odpůrců říká, že jednotlivé kapsle stojí hodně peněz. I to se zdá být na první pohled reálné tvrzení. Na druhou stranu mletá či zrnková káva v obdobné kvalitě rovněž nepatří k nejlevnějšímu zboží. Při srovnání s cenou kávy v kavárně kapsle jednoznačně vítězí.

 

Potěšení z jednoduchosti

Než hledat zápory, možná by bylo inspirativnější se zaměřit na to, komu může kapslový kávovar vyhovovat. V první řadě to kupodivu budou domácnosti, kde se káva nevaří příliš často. Kdo si dá jeden šálek denně nebo vaří jen pro návštěvu, ocení způsob, kdy káva chutná jako čerstvá, ačkoli byla kapsle uložená v zásuvce kuchyňské linky několik měsíců. Dále je tento typ zařízení určen těm, co permanentně zápolí s nedostatkem času. Než se u běžného kávovaru vůbec odměří dávka na jedno espresso, u kapslového již voní hotové. Pohodlnější je také údržba přístroje. Zatímco mlýnek či zásobník na zrnka se doporučuje mýt zhruba jednou týdně, do kávovaru se vloží čisticí kapsle dle doporučení výrobce nejdříve několik měsíců po začátku používání. Kdo chce svůj přístroj chránit co nejpečlivěji, plní kávovar jen vodou, která prošla konvicí s čisticím filtrem a je tak zbavená nečistot a vodního kamene. A kdo před koupí kapslového kávovaru pečlivě vybíral a ochutnával, nedá na svého nového domácího mazlíčka dopustit.

 

O tématu diskutujte na našem diskusním fóru Vaření a stolování.

 

Text: Daniela Opočenská
Foto: Krups, Nespresso, Tchibo



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: Krups, Nespresso, Tchibo