Svářečka fólií se může stát takřka nepostradatelným pomocníkem, jakmile si na její společnost v kuchyni zvyknete. Zatavení do fólie napomáhá udržení kvality surovin a hotových jídel v mrazničce, zabraňuje vysušování masa a pomáhá zachovat vyšší obsah vitamínů ve skladovaném ovoci nebo zelenině, brání potraviny před invazí bakterií. Obdobně prodlouží možnost skladování potravin v ledničce, uzeniny a sýry neoschnou, zelenina si udrží svou barvu. Do sáčků je možné zatavit i marinované maso nebo polévky a omáčky.

Rovněž pomáhá při skladování cukroví a sušenek. Oceníte ji i při balení potravin na cesty.

 

Zavaří cokoliv

Její využití se nemusí týkat jen přímé přípravy jídel. Do fólie se dají také zatavit oblíbené recepty, aby při vaření nedošly úhony, stejně tak lze s její pomocí vyrobit obal na kuchařku či jakoukoliv knížku nebo na školní sešity. Uschovat se takto bez ztráty dají i šroubky, náhradní díly ke spotřebičům, semínka rostlin, knoflíky apod. Vynalézavé hospodyňky a domácí kutilové pro ni jistě najdou ještě mnoho dalších využití.


Obyčejná, nebo vakuová?

Pokud předpokládáte jen krátkodobé skladování potravin v menším množství, postačí vám běžná svářečka, kterou lze pořídit v řádu pár set korun. Plánujete-li ji využívat pro skladování dlouhodobějšího charakteru, zejména pro uchovávání zmrazené úrody, masa apod., vyplatí se připlatit si za vakuový typ, který navíc používá silnější fólie srovnatelné s těmi, jaké najdete u průmyslově balených potravin. Výrobci uvádějí dobu skladování takto balených potravin v mrazničce 2-3 roky, u běžného zatavení můžete počítat s dobou skladování maximálně 6 měsíců. Pro chladničky pak prodloužení skladování z týdne až na 6 měsíců.

Vakuové svářečky odsají ze sáčku či fóliového obalu před zatavením vzduch, a to jak z důvodu výkonnějšího odsátí, tak i vzhledem k pevnější fólii, která se navzájem neslepuje, a navíc je odolnější vůči protrhnutí. Drážkování na fólii pomáhá vytvořit pevnější vzduchotěsný spoj. To vše vede k prodloužení trvanlivosti skladovaných surovin i hotových jídel. Dalším přínosem je, že v této fólii je možné suroviny i vařit nebo po vytvoření otvorů pro únik páry ohřívat v mikrovlnce. Sáčky se dají po umytí opakovaně použít.

Některé vakuové typy mají v příslušenství adaptér pro vakuovací dózy, což jejich využití opět rozšiřuje.

 



Autor: Zuzana Ottová | Fotografie: archiv firem a MALL.CZ