Se svátečními přípravami pokrmů se pojí ponejvíce pečení. Řeč bude tedy o troubách, ale ne těch úplně tradičních. Zaměříme se na vítězné testované parní trouby, multifunkční trouby, které pečou skoro samy a na novinkovou mikrovlnku, která umí i vše ostatní jako klasická trouba.


Nejlépe hodnocené parní trouby

Po dvou umístěních na předních příčkách v testech německého spotřebitelského časopisu Stiftung Warentest a první příčky v hodnocení českého dTestu si svorně obhájily dvě parní trouby ze stáje BSH. Test vaření v páře zahrnoval jak postup, tak stejnoměrnost v páře uvařených potravin. Testovalo se zpracování samostatných potravin i hluboce zmrazených surovin nebo souběžná příprava celého menu. Součástí testu obsluhy byla kromě plnění nádob vodou například i snadnost vyprazdňování nádobek zachycujících zkondenzovanou páru a extrakty z potravin nebo náročnost čištění spotřebičů.

Kompaktní vestavná parní trouba Bosch HBC24D553 získala v hodnocení dTestu 66 %. Trouba nabízí beztlakové vaření v páře od 35 do 100 °C a rozmrazování. Dále je opatřena funkcí AutoPilot 20, automatickou kalibrací, automatickým bezpečnostním vypínáním, které se aktivuje po určitém čase, kdy trouba běží bez přerušení delší dobu, jež neodpovídá nastavenému výkonu nebo teplotě. Díky této funkci nemůže dojít ke kolizi zapomenete-li spotřebič vypnout. Nechybí ani dětská pojistka. Delší životnosti trouby napomáhá funkce odvápnění.

Trouba se vyrábí v nerezovém provedení s objemem varného prostoru 38 l. Celkový příkon činí 1,9 kW. Parní generátor je umístěný uvnitř varného prostoru, zásobník na vodu má objem 1,3 l a na nedostatek vody v něm upozorňuje ukazatel vyprázdnění zásobníku.

Vestavná parní trouba Siemens HB 24D582 si ze stejného testu odnesla vítězství při hodnocení 67 % a označení dobrá kvalita. Příbuzenské vztahy s předchozí troubou nezapře. Je rovněž konstruována pro beztlakové vaření v páře od 35 do 100 °C a rozmrazování, umí také s použitím speciálních nádob vykynutí těsta, odšťavňování a zavařování. Zastoupí i sterilizátor kojeneckých lahví. Opatřena je programovou automatikou cookControl 20, automatickou kalibrací, funkcí nastavení hmotnosti připravovaného pokrmu a časovou funkcí. Automaticky indikuje nutnost odvápnění, pouze je třeba mít nastavenou správnou hodnotu tvrdosti používané vody.

Má obdobný nerezový design Jako trouba Bosch, totožný příkon, rovněž i objem prostoru trouby a vodního zásobníku, integrovaný generátor páry. Zápustné ovládací knoflíky lze vysunout a zasunout do ovládacího panelu stisknutím.


Trouby v roli kuchařů

Nejnovější multifunkční trouby značky Brandt jsou vybaveny technologiemi Easy Cook a Auto Cook, díky nimž připraví jídlo téměř samy nebo celým procesem kuchaře provedou. Podle váhy a druhu surovin určí ideální teplotu, předpokládanou délku pečení a doporučí úroveň patra v troubě. Díky senzoru analyzujícímu vlhkost v prostoru trouby korigují délku přípravy s přesností na minutu. Počet přednastavených programů se u různých modelů liší, nadstandardní programová výbava obsahuje 10 plně automatických programů EASY COOK a 15 programů asistovaného pečení pomocí programů s předvoleným tepelným výkonem, ale umožňujícími dodatečnou korekci.

Trouby Brand se řadí do energetické třídy A. Ovládání je dotykové, průběh zvoleného programu se zobrazuje na LCD displeji. Důmyslné příslušenství rozšiřuje možnosti přípravy jídel o rožnění, vaření v páře atd. Bezpečný provoz jistí systém Cold Door. Nejvyšší teplota na vnější straně dvířek dosahuje v nejteplejším místě během pyrolýzy 65 °C. O čistotu trouby se stará funkce pyrolytického samočištění při teplotě 500 °C, a to ve dvou režimech - PYRO ECO 90 min. a PYRO MAX 120 min.


Nová řada antibakteriálních mikrovlnek

Na Samsung European Forum byla představena letošní novinka, která se sice na trhu objeví až v létě, ale pro ty, kteří zvažují koupi mikrovlnky, bude dost možná zajímavým tipem. Jedná se o nástupnickou řadu prvních mikrovlnných trub s antibakteriální úpravou, které společnost Samsung uvedla na trh v září 2011.

Nové konvekční mikrovlnné trouby se vyznačují nadstandardní kapacitou 45 l. Kromě antibakteriálního vnitřního povrchu, který je z keramického smaltu odolnějšího proti poškrábání a rzi až sedminásobně oproti běžně užívaným povrchům mikrovlnek a přezkoušeného prestižním německým výzkumným institutem Hohenstein, jsou vybaveny i parním čištěním.

Při přípravě jídel si samy upravují délku a intenzitu pečení. Opět se jedná o inteligentní technologii, zde nazvanou SmartSense, kdy čidlo na bázi vlhkosti automaticky detekuje vlhkost na povrchu pokrmů, kterou systém vyhodnotí a následně upraví režim přípravy pokrmu tak, aby se vařil či pekl rovnoměrně. Tato technologie, podobně jako u předchozích trub umožňuje automatickou přípravu pokrmů z nabídnutých osmi programů. Systém Crusty Plate v kombinaci s režimem grilování se postará o křupavost pečených i grilovaných pokrmů. Mají ji získat i zmrazená jídla.

Další neobvyklou součástí mikrovlnné trouby je čtvercový keramický talíř namísto tradičního kulatého, který slouží k přípravě větších porcí zejména při konvekčním režimu.

Stylový design z nerezové oceli a skla dovolí volně stojící spotřebič umístit jako efektní solitér na kuchyňskou linku.
 



Autor: Zuzana Ottová | Fotografie: Siemens, Brandt, Samsung