Modulové systémy od jednotlivých značek mají nejčastější označení domino nebo combi, ale v šíři nabídky se liší. Její základ tvoří zpravidla trojice varných desek: indukční, sklokeramická a plynová se dvěma varnými zónami nebo hořáky. Z nich si lze vybrat pouze jednu nebo všechny a dále je kombinovat s dalšími již speciálnějšími moduly, jako je plynový hořák wok, tepan, gril či fritéza. Jednou z variant je i klasická elektrická varná deska s litinovými plotýnkami, která je však svými sklokeramickými a indukčními sestrami dávno překonaná a konkurovat jim může jen výrazně nižší pořizovací cenou.

U některých modulů se můžete také rozhodovat mezi mechanickým ovládáním otočným voličem a ovládáním dotykovým a dalšími funkcemi jako u klasických velkých varných desek.


Proč kombinovat

Variabilita funkcí i instalace, přizpůsobení varné zóny velikosti pracovní plochy kuchyňské linky i četnosti používání spotřebičů.

Jak už zaznělo v úvodu, některé pokrmy vyžadují speciální spotřebič nebo je pro ně vhodnější jiný tepelný zdroj. Pokud máte v oblibě asijská jídla, pak velký wok hořák nebo tepan by neměl ve vaší varné skládačce chybět, stejně tak jako gril v kuchyni milovníků takto připravených mas i zeleniny.

Do pracovní desky napevno zapuštěná fritéza bude vhodným doplňkem k předchozímu grilu, navíc je elegantnějším řešením než volně stojící typ, který může odlišným designem nabourávat jednotný styl kuchyňského pracoviště. Právě elegance a čistota modulového systému je dalším dobrým důvodem pro řešení varné plochy tímto způsobem.

Do třetice lze uvést možnost výběru ze dvou energetických zdrojů, což oceníte zvláště tehdy, dochází-li v místě vašeho bydliště nebo rekreace k častějším výpadkům, což bývá nezřídka problémem menších obcí.


Jak na instalaci

Jednotlivé moduly můžete do pracovní desky kuchyňské linky instalovat na výšku nebo na šířku, poskládat je vedle sebe volně nebo je sjednotit k tomu určeným rámečkem či lištou.
 



Autor: Zuzana Ottová | Fotografie: MALL CZ, Hotpoint, Whirlpool