Podle způsobu fungování 

Na prvním místě je dobré vybrat vhodný typ digestoře do dané domácnosti z hlediska techniky zpracování odsávané páry. Z tohoto hlediska rozdělujeme digestoře na dva základní druhy – odtahové a recirkulační. Odtahová digestoř se bohužel nehodí do každé kuchyně – vhodná je pouze tam, kde je možné napojení potrubí buď přímo do komína, nebo kdy je možné udělat vývod potrubí ven, přičemž tato druhá varianta bývá levnější. Výhodou je, že dochází k úplnému a šetřenému odstranění pachů a páry. Tyto digestoře jsou vybaveny kvalitními filtry, které zabrání usazování mastných nečistot. Tam, kde není odtah možný, přichází ke slovu digestoře recirkulační. Při této variantě dochází k přefiltrování a vyčištění vzduchu, ten se potom vrací zpět do místnosti. Nevýhodou je nutnost pravidelné výměny filtru (cca jednou za půl roku). To může představovat investici od několika set korun až k několika tisícům. Tento typ digestoře se hodí do všech interiérů.

 

Komínovou, podvěsnou, nebo ostrůvkovou? 

Komínové digestoře jsou právě typem spotřebiče, který plní zároveň také estetickou funkci – bývají rozložitější a mnohdy také více či méně zdobné. Nemontují se nikdy pod kuchyňské skříňky, vždy do mezery mezi nimi. Nejběžnější proto stále zůstávají podvěsné digestoře pod kuchyňské skříňky, kde výhodou je možnost skrytí trubky právě do skříňky. Čím dál častěji se ale trubka nezakrývá a naopak se na ní nasazuje ozdobný komínek. Ostrůvkové digestoře se hodí do větších kuchyní, montují se totiž přímo ke stropu, a předpokládá se tak jejich umístění ve volném prostoru.

 

Vestavné digestoře 

Velký boom zažívají také vestavné digestoře, které se zabudovávají do kuchyňské sestavy. Nevýhodou může být, že vestavné spotřebiče jsou stále o něco dražší než ty volně stojící. Mezi vestavnými digestořemi si opět můžeme vybírat mezi různými typy, jako jsou plošné či výklopné.

 

 

Důležité parametry 

  1. Vhodná velikost - čím je digestoř větší, tím je účinnější. Do malé kuchyně ale stačí běžná průměrná velikost. Rozhodující je také volný prostor, který na digestoř v kuchyni máme. Vybírat si standardně můžeme v rozmezí od 60 do 120 cm šířky. Vybírejte digestoř raději o něco širší, než je sporák, pokud je to z prostorového hlediska možné.
  2. Výkon odsávání - pro správný výběr digestoře musíme znát velikost kuchyně. Aby byla digestoř plně účinná, je třeba, aby byla schopna vzduch v daném prostoru obměnit asi 15x za hodinu. Pro malou kuchyni tak není nutný výkon 700 m3 za hodinu, postačí třeba 300 m3/h.
  3. Hlučnost - zde záleží hodně na ceně a kvalitě přístroje. Digestoře mívají hlučnost v rozmezí od 40 do 60 dB, podle ceny a výkonu (rychlosti) fungování. Hlučnost bychom neměli při výběru v žádném případě podcenit.
  4. Další funkce - dnes jsou již některé typy digestoří překvapivě inteligentní – buď se automaticky spouštějí, když zaznamenají výpary nebo čistí vzduch automaticky po celý den. Hodí se také kvalitní osvětlení na digestoři. Naopak dálkové ovládání většinou asi moc nevyužijeme.

Text: Zuzana Veselá
Foto: ravercabinets.com; trendir.com; ecplaza.net; www.isifa.com



Autor: Zuzana Veselá | Fotografie: ravercabinets.com; trendir.com; ecplaza.net; www.isifa.com