1. Používejte vhodný typ grilu.
2. Před použitím grilu si vždy prostudujte pokyny výrobce.
3. Investujte do kvalitního paliva, například dřevěného uhlí či briket.
Klikněte pro větší obrázek!4. Gril postavte na rovinu, pokud možno na tvrdý
    podklad, aby byl stabilní.
5. Místo vybírejte tak, aby bylo co nejlépe chráněno
    před větrem a bylo z dosahu
    stromů, větví a podobně.
6. Po zapálení už gril rozhodně nepřemisťujte.
7. Nechte si na grilování dostatek času, některé
    druhy paliva se totiž rozhořívají pomalu.
    Rozhodně nepoužívejte žádné vznětlivé látky,
    jako je benzin či líh.
8. Gril nechte vždy obsluhovat dospělou osobou, děti
    by měly být v bezpečné
    vzdálenosti stejně jako domácí mazlíčci.
9. Mějte vždy po ruce vodu a písek pro případ, že by
    vám něco vzňalo a vy museli hasit.
10. Pokud grilujete v přírodě, vezměte si s sebou i 
     lékárničku, abyste ošetřili případné 
     popáleniny.
11. Potraviny uchovávejte vždy v chladu, vyndejte je,
     až když je gril roztopený.
12. Mějte s sebou nejméně dvoje grilovací kleště –
     jedny pro práci se syrovým masem, 
     druhé pro pečené maso.
13. Také prkénka, talíře a příbory hned omyjte,
     pokud přišly do styku se syrovým 
     masem.
14. Dodržujte hygienické zásady – po manipulaci se
     syrovým masem si umyjte ruce.
15. Vždy dávejte pozor, zda je maso dobře
     propečené. Zrádné je drůbeží či mleté maso.
16. Maso musí mít ve středu teplotu nejméně 70° C,
     jinak hrozí nákaza. Pokud si nejste
      jistí, použijte vpichovací teploměr.
17. Pokud je to možné, maso marinujte. Nejenže je chutnější, ale podle některých studií
      se z něj pak uvolňuje méně škodlivých látek.
18. Nenechte se zmást zahnědlou barvou masa, když jste ho marinovali. Neznamená to,
     že je dobře propečené.
19. Přebytečný tuk z masa ořízněte ještě před grilováním, marinádu nechte okapat.
     Mohlo by dojít ke vznícení.
20. Nevystavujte grilované maso přímému plameni.

Klikněte pro větší obrázek!    Klikněte pro větší obrázek!

21. Připálené maso nejezte.
22. Pokud přeci jen vyšlehnou z grilu plameny, mějte připravený rozprašovač s vodou.
     Ten je uhasí, ale uhlí nebo brikety neztratí svůj žár. 
23. Když s grilováním končíte, použijte na uhašení grilu naopak písek. Prudká změna 
     teploty by mohla gril poškodit.
24. Rošt grilu sejměte, až bude vychladlý, a očistěte ho drátěným kartáčem. Mytí v
     saponátových přípravcích není pro něj vhodné.
25. Vyhořelé uhlí nikdy nevhazujte do plastových nádob.

Text: Lenka Pavlíková
Foto: www.jksport.cz, www.fpa-medica.com, www.sonax.cz , profimedia.cz