Badyánovník pravý je původem z Číny. Je to urputný keř, který dorůstá přibližně šesti až osmi metrů. Zmiňovaná urputnost spočívá v jeho dlouhověkosti. Začíná plodit přibližně v šestém roce života a pak prý vydrží až do sta let. Jeho plody, tedy správně řečeno souplodí, se sbírají těsně před dosažením zralosti a pak se dosušují na slunci. Při sušení v nich teprve vrcholí proces tvorby aromatických sloučenin. Ve své domovině v Asii se badyán dostal do spousty jídel. Čínští a indičtí kuchaři si jeho výjimečnou vůni umějí řádně ochočit.


Vůně anýzu a fenyklu

Charakteristická vůně tohoto koření je způsobena přítomnostní chemické sloučeniny, která se jmenuje anetol. Stejnou látku našli chemici i v anýzu, fenyklu a lékořici. Je tedy nespravedlivé tvrdit, že badyán voní po fenyklu, protože stejně tak bychom mohli říkat, že fenykl voní po badyánu. Anetol je olej, jehož bod tání je 21 °C a najdeme jej také v některých alkoholických nápojích konzumovaných kolem Středozemního moře. Jsou to ty se známou vůni anýzu, které se před podáváním ředí vodou – ouzo, pastis, absint… A zmíněný olej v nich tvoří emulzi, která vytváří známé opalizující zakalení.


Hvězdičky nejen do perníku

Tam, odkud badyán pochází, se používá především do slaných pokrmů. Spolu se skořicí, fenyklem, hřebíčkem a sečuánským pepřem spadá pod označení „koření pěti vůní“, které dodává čínské kuchyni spolu se sójovou omáčkou její charakteristickou chuť. Badyán je výrazné koření a většinou nemůže být v jídlech sám nebo v nich nemůže výrazně dominovat. Ve slaných jídlech mu jsou dobrými společníky chilli, česnek nebo zázvor. Evropa naopak badyán raději přidává do sladkých jídel, v posledních pár desetiletích jej nesměle přijala i jako společníka různě upravované zeleniny. U nás je tradiční součástí vánočního pečiva, většinou perníčků. V minulých stoletích, kdy se doma konzervovalo ovoce, se badyán používal i do sirupů a domácích marmelád. Je výborným chuťovým doplňkem švestkové klevely. Jeho aroma je těkavé, takže pro použití v podobě prášku se doporučuje umlít jej těsně před použitím.

 

Recept: Zahřívací dietní badyánová polívčička

Připravte si: 400 g brambor, 200 g naťového celeru, 2 velké mrkve, 1 pórek , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Badyán nás v zimě zahřeje, cesmína zase potěší oko. Přečtěte si o v zimě zelené rostlině v článku Encyklopedie rostlin: Cesmína.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com