Basilej leží na březích Rýna, v místech, kde tato veliká řeka opouští Švýcarsko. V samém centru města přetíná řeku most. Jeho první varianta byla postavena již v roce 1225 a po dlouhou dobu to bylo široko daleko jediné místo, kde se dala suchou nohou řeka překonat. V roce 1356 zasáhlo Basilej zemětřesení, které poničilo nejen město samotné, ale i šedesát hradů okolo. To se stalo pár let potom, co polovina obyvatelstva zemřela při epidemii moru.

 

Nejstarší historické centrum

Pro vánoční návštěvu se hodí především starší části města. Basilej se pyšní tím, že má v rámci Evropy jedno z nejzachovalejších historických center. Většina domů tady pochází z doby po zmíněném zemětřesení. Centrum je pro návštěvníky velmi příjemné, protože je celé přeměněno v pěší zónu. Podobně jako v Praze i tady bývaly jednotlivé uličky vyhrazeny různým profesím. Z historie mostu je jasné, že město žilo z mýta, daní z obchodu a zboží i ze služeb poskytovaných obchodním cestujícím. Jedna z ulic prý také patřila prodavačům exotického koření. I díky nim má prý Basilej své speciální perníčky, o nichž bude řeč později.

 

Červená radnice na hlavním náměstí

Všichni návštěvníci si musí povinně prohlédnout radnici na Marktplatz neboli Tržním náměstí. S její stavbou se začalo v roce 1504, ale v průběhu století byla mnohokrát přestavována. Poslední úpravy pocházejí z počátku dvacátého století, kdy secese přidala některé historizující prvky. Radnice má sytě červenou fasádu a její interiér rozhodně stojí za návštěvu. Poučí i o historii Švýcarské konfederace tak řečeného spříseženství, multikulturní země, kde se lidé umějí dohodnout. Pak se můžete v klidu ponořit do víru adventních trhů.

 

 

Basilejské perníčky

Gastronomie města nad Rýnem spojuje německé a francouzské vlivy. Jí se tady většinou poctivě, ale protože to není daleko do Alsaska, zapíjí se jídla výtečným bílým vínem. A pak jsou tady neopakovatelé basilejské Läckerlis. V mnoha evropských městech existují typické varianty perníčků. Ty basilejské jsou velmi originální svou jednoduchostí. V základě to jsou takové jednohubky, takže jejich konzumace ani moc neohrožuje štíhlou linii. Nejsou nijak zvlášť načančané – mají střídmý design, pokud se o něčem takovém dá mluvit u sušenek. Jejich recept je samozřejmě tajný, ale vcelku povedené repliky si můžeme vyrobit i doma.

 

 

Recept: Basilejské perníčky, prostě Basler Läckerlis

Připravte si: 400 g medu, 250 g cukru, 10 g potaše, 1 sklenička kirsche (třešňový likér),  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Swiss image, archiv autorky