Černý bez je stálice v mnoha kuchyních a na mnoha stolech.Tradiční přípravy, jako jsou staročeské kosmatice nebo limonády a sirupy, můžeme letos třeba vynechat a můžeme se soustředit na krásu květů. Prokáží nám mnohem lepší službu, než bychom od nich čekali – jsou radostným osvěžením okoukaných jídel.


Vnucuje se všude

Keře bezu černého najdeme naprosto všude, snad s výjimkou golfových hřišť. Je to keř bez skrupulí, roste rychle, kvete hodně a od nikoho nic nechce. Zahrádkáři jej pro tyto jeho vlastnosti, které by se taky daly nazvat vysokou odolností, nemají moc rádi. Když se jednou někde uchytí, nedá se skoro zničit. Je třeba si z něj udělat přítele.


Prohlédněte si květy

Pokud jsme někdy sklízeli bez pro kuchyňské účely, tak jsme nejspíš trhali celá květenství do tašky nebo do košíku. Většinou se z nich sype žlutavý pyl a odpadávají malé kvítky. Ty často ignorujeme a vyhazujeme, aniž bychom si je pořádně prohlédli. Květy jsou totiž nádherné. Pětičetné hvězdičky jsou rozděleny dlouhými pestíky, které vyčnívají přes korunní plátky. Všechno dohromady to má sytě smetanovou barvu, jemnou vůni a minimální chuť.


Ozdobte si cokoli

Květy černého bezu se hodí jako dekorace prakticky na všechno. Jejich velkou výhodou pro toto použití je také relativní trvanlivost. Plevelný keř z mezí a skládek je důsledný nezmar. Kvítky jednoduše oddělíte od stopek nebo jen zatřepete květenstvím a ony samy opadají. Pak už si s nimi můžete hrát po libosti. Hodí se na kontrastní hnědá jídla, jako je pečené maso, sladké pečivo, na palačinky, do zeleného salátu, na bílé šlehačkové poháry, na tvarohový dip, na fazole v červené omáčce nebo na rybízový koláč. Nezapomínejte, že to je jen ozdoba na povrch. I když si udrží typickou chuť bezu, tak ta je jen velmi jemná, a pokud používáme hvězdičky kvítků jen jako dekorace, tak nám kompozice jídla nenaruší.

 

Recept: Svatodušní telecí pečínka

Připravte si: asi ¾ kg telecí kýty, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 neošetřený citron, 1 svazek koriandru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com