Kraj Beaujolais se nachází na sever od známého francouzského města Lyon. Je to zeměpisná oblast, která zasahuje do dvou administrativních území. Na severu leží Beaujolais v departmánu Rhône a na jihu v Saône-et-Loire. Není to úplně jednoduché, protože na mapě hledáte Beaujolais dost obtížně a ve vyhledávačích na vás skočí jen samé nabídky mladých vín.

 

Hlavní město Beaujolais

Villefranche sur Saône se považuje za hlavní město kraje Beaujolais, a tak si také někdy nechá říkat Villefranche Beaujolais. Město má hezké centrum s množstvím renesančních budov, jimž ovšem vévodí gotický kolegiátní kostel Notre-Dame des Marais, česky snad Panny Marie na bažinách. Má překrásnou vysokou klenbu s nádhernou akustikou. Nejbližší okolí města je rovinaté, je to niva řeky Saône, ale o kousek dál na západ se zdvihají kopečky porostlé vinicemi, které se tady začaly vysazovat ve 14. století. Ještě dál se kopečky zdvíhají až do pahorkatiny vysoké kolem 900 m n. m., odkud jsou úchvatné panoramatické výhledy na mohutný tok Saôny, který se v nedalekém Lyonu vlévá do Rhôny.

 

Jak je to s tím Beaujolais nouveau

To bylo tak: 8. září roku 1951 vyšlo nařízení, že mladá vína označená AOC se nesmějí prodávat dříve než 15. prosince. Jenomže vinařské odbory začaly stávkovat, což je ve Francii běžnou reakcí na ledasjaké administrativní protivenství, a tak 13. listopadu vyšel dodatek, který upřesňoval, za jakých podmínek mohou být některá vína dána na trh okamžitě, bez povinnosti čekat do 15. prosince. Tento dodatek je vlastně rodným listem Beaujolais nouveau.

Po dalších patnáct let se vinaři se svým nově vydobytým svátkem neukotveně zmítali a roku 1967 se konečně podařilo upevnit datum na 15. listopadu. Umístění svátku v diáři se ještě vylepšilo v roce 1985, kdy bylo určeno, že to bude vždy třetí čtvrtek v listopadu. To aby to ve Francii nepadalo v kalendáři příliš blízko ke svátku 11.11., kdy je tady stání volno na oslavu příměří první světové války. To vše se již odehrálo bez stávek a konfliktů, vždy se sklenkou v ruce.
 

 

Recept: Lyonský salát

Připravte si: 1 kadeřavý salát,120 g uzeného bůčku bez kosti, krajíček chleba na krutony, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com