Honeybush – medový keřík

Domovinou medového keře s latinským názvem Cyclopia je malá hornatá oblast Langkloof v Jihoafrické republice. Honeybush dorůstá do výšky jednoho a půl metru a vyniká hlavně svými žlutými kvítky a trojitými lístky.


Jak se sklízí honeybush?

Většina této drogy je sklízena v přírodě, za komerčními účely se ve velkém měřítku nepěstuje, tudíž se jedná o čistě přírodní, organický produkt. Sklizeň probíhá tak, že se sbírají mladé výhonky či celé keříky asi třicet centimetrů nad zemí. Ke sklizni dochází v období květu zhruba každé tři roky, potom se celá oblast vypálí, což má za následek rychlejší růst a množení těchto keřů.

Droga se pak musí najemno nasekat, aby mohla řádně projít fermentací. Ta se provádí tak, že se vytvoří asi dva metry vysoká a pět metrů široká hromada z této zelené rostlinné suroviny, která se následně pevně zakryje jutovinou a nechá po čtyři dny odstát. Tento způsob zajistí vyšší teploty nutné pro fermentaci. Během tohoto procesu se barva rostliny změní ze zelené na tmavě hnědou a zároveň se vytvoří příjemné aroma.

Po uplynutí této doby se celá halda po dvanácti hodinách převrací na všechny strany, aby rovnoměrně vysychala. Proces fermentace se pravidelně kontroluje. Jakmile droga získá tmavě hnědou barvu a jemnou medovou vůni, je čas celou hromadu rozhrnout do slabé vrstvy a na slunci pořádně dosušit.


Léčivé účinky tohoto čaje

Honeybush je jednodruhový bylinný čaj, který neobsahuje kofein. Má jemně nasládlou medovou vůni i chuť. Je ceněn pro svůj vysoký obsah přírodních antioxidantů. Mezi důležité prvky, které tato droga obsahuje, patří vápník, železo, hořčík, měď, mangan, zinek a draslík. Vědecké výzkumy v něm prokázaly také výskyt pinitolu, který má příznivý vliv na snížení hladiny cukru v krvi a rozpouštění hlenů. Díky nízkému obsahu tříslovin je tento čaj velmi vhodný pro děti a pacienty s kardiovaskulárními a zažívacími problémy. Dále se cení jeho protizánětlivé, protiplísňové a antidepresivní účinky.


Příprava medového čaje

Jednu a půl lžíce drogy přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 7-10 minut louhovat, potom přecedíme. Čaj pijeme neslazený nebo do něho můžeme přidat agáve, javorový sirup nebo trochu mléka.

Tento čaj mohou neomezeně pít všechny generace i těhotné a kojící ženy.

 

Honeybush v kuchyni

Tento druh čaje můžeme používat také v kuchyni k přípravě polévek, omáček i moučníků. Dodá jim velmi zajímavou chuť i vůni.

 

Recept: Medový skřítek

Připravte si: 0,5 litru čaje honeybush, 0,5 litru jablečného moštu, 0,5 litru hroznového džusu,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Simona Procházková DiS. | Fotografie: archiv autorky, www.isifa.com